Movember

Μια άλλη βασική απειλή για την υγεία των ανδρών είναι ο καρκίνος του προστάτη. Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται μόνο στους άνδρες και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια του πρώιμου καρκίνου του προστάτη. Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ελέγχου του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα και τη δακτυλική εξέταση. Παρά την εκρηκτική εξέλιξη διαγνωστικών μέσων στον προστάτη, όπως η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία, τα γενετικά test (π.χ. PCA3), η πραγματική, τελική διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με την κατευθυνόμενη δια υπερήχων βιοψία του προστάτη δια του ορθού.

Εφόσον εντοπισθεί νωρίς και ο καρκίνος είναι εντοπισμένος, η ίαση μπορεί να φτάσει το 95% με τη χειρουργική επέμβαση, η οποία πλέον γίνεται ρομποτικά με το σύστημα DaVinci, με ακρίβεια χιλιοστού και αποτελεσματικότητα ανώτερη από την ανοικτή επέμβαση, με επιστημονικές αποδείξεις.

Η κακή ψυχική υγεία και κυρίως η κατάθλιψη είναι επίσης ένα μείζον πρόβλημα που θα μπορούσε να επηρεάσει τους άνδρες σε όλες τις ηλικίες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες είναι επιρρεπείς σε κατάθλιψη ή άγχος στα διάφορα στάδια της ζωής τους. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως επίμονο πόνο, απώλεια ενέργειας και σεξουαλική ορμή, και στυτικές δυσλειτουργίες. Κατάθλιψη, η οποία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αυτοκτονία, μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ψυχοθεραπεία, ή συνδυασμό και των δύο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για ιατρική συμβουλή.

Ο Νοέμβριος έχει αποκτήσει δυναμική ως μήνας ευαισθητοποίησης για την υγεία των ανδρών. Πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο αναφέρονται στον μήνα ως Movember, ένας όρος που σχετίζεται στενά με τη σημασία της υγείας των ανδρών και όπως αυτή προκύπτει μέσα από την πρώιμη διάγνωση, τον έλεγχο σε ασυμπτωματικούς άνδρες (screening) και ετήσια κλινική εξέταση ως ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των ανδρών έναντι πιθανών προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος των όρχεων, ο καρκίνος του προστάτη, η κατάθλιψη και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά θανάτου και χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης από ό, τι οι γυναίκες, οι άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες έχουν τις μισές πιθανότητες να επισκεφθούν ένα γιατρό για ένα ετήσιο τσεκ-απ.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες. Έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά θεραπείας όλων των καρκίνων, ο καρκίνος των όρχεων είναι ιάσιμη νόσος ακόμη και όταν έχει εξαπλωθεί και μπορεί να θεραπευτεί με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Ωστόσο, μερικές από τις παρενέργειες των θεραπειών είναι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και χαμηλά ποσοστά γονιμότητας. Η αυτοεξέταση είναι ίσως το σημαντικότερο όπλο για τη γρήγορη ανίχνευση του προβλήματος.

Το μεταβολικό σύνδρομο που εμπεριέχει τις ανωτέρω έννοιες και προκαλείται από τον Δυτικό τρόπο ζωής, σχετίζεται πλέον και επιστημονικά με την ανάπτυξη καρκίνου προστάτου. Έτσι, οι άνδρες πρέπει να έχετε κατά νου ότι ακόμα και 1 λεπτό σωματικής δραστηριότητας είναι καλύτερη από το τίποτα. Η γενική σύσταση είναι ότι οι άνδρες θα πρέπει να στοχεύουν για τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες. Εξάλλου, πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, ανέδειξε ακόμα και την αυξημένη επιβίωση κατά 30% σε όσους ασκούνται σε αντίθεση με αυτούς που αποφεύγουν την άσκηση.

Η βελτίωση της συνολικής υγείας ανέκαθεν συνδέονται άμεσα με την άσκηση. Η σωματική υγεία εξελίχθηκε πρόσφατα σε μια ανησυχία μεταξύ των ανδρών, ιδίως για εκείνους των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονται μεταξύ 30 και 50, διότι η σωματική τους δραστηριότητα έχει μειωθεί αντιδιαμετρικά με τη δέσμευσή τους να εργαστούν και την οικογένεια. Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ή άσκηση συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτόν το “Movember”, η συμβουλή μας προς τους άνδρες είναι να πάμε για έναν τακτικό έλεγχο. Η πρώιμη διάγνωση και η πρόληψη επιτρέπουν την πιο αποτελεσματική θεραπεία και μια καλύτερη ευκαιρία αποκατάστασης. Η προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των ανδρών που αγαπάμε απαιτεί την δραστηριοποίηση όλων. Η παρακολούθηση των αλλαγών στην υγεία ενός ατόμου είναι ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό των προβλημάτων νωρίς και, ως εκ τούτου, την αποφυγή σοβαρών ασθενειών.

Scroll to Top