Φίμωση – Παραφίμωση

Share it:

Φίμωση: Ορισμός

 

Φίμωση ονομάζεται η μη εφικτή αποκάλυψη της βαλάνου εξαιτίας αδυναμίας έλξης της ακροποσθίας προς τα πίσω.

Η φίμωση είναι φυσιολογικό φαινόμενο μέχρι τα 3-4 πρώτα έτη της ζωής. Σταδιακά, η αύξηση του πέους και η παραγωγή σμήγματος διαχωρίζουν τη βάλανο από το έσω πέταλο της ακροποσθίας με αποτέλεσμα μέχρι το 3ο έτος , το 90% των ακροποσθιών να μπορούν να έλκονται προς τα πίσω και τελικά πριν το 17ο έτος να υπάρχει κάτω από 1% συχνότητα φίμωσης. Η βίαια έλξη της ακροποσθίας πριν το 4ο έτος πρέπει να αποφεύγεται από τους γονείς λόγω υψηλού κινδύνου τραυματισμού και δημιουργίας υποτροπιαζουσών συμφύσεων. Μετά το 4ο έτος, επί επιμονής της φίμωσης και συνοδού ύπαρξης βαλανοποσθίτιδας, η τοπική χρήση ήπιων κορτιζονούχων αλοιφών μπορούν να αναστρέψουν την κατάσταση, με χαλάρωση του στενωτικού δακτυλίου.

Στους ενήλικες, η φίμωση σχετίζεται με κακή υγιεινή της περιοχής, υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες και σακχαρώδη διαβήτη.

 

Αιτίες της φίμωσης

 

Η φίμωση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  1. Σακχαρώδης διαβήτης
  2. Μόλυνση της ακροποσθίας: Οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και οίδημα της ακροποσθίας, καθιστώντας δύσκολη την ανάσυρση της.
  3. Τραυματισμός ακροποσθίας
  4. Κακή υγιεινή: Η κακή υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση σμέγματος, κάτω από την ακροποσθία που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πρήξιμο

Ποια συμπτώματα εμφανίζει η φίμωση;

 

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η φίμωση είναι τα εξής:

  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Φλεγμονές στη βάλανο και την ακροποσθία
  • Δυσκολία στην ανάσυρση της ακροποσθίας πάνω από τη βάλανο

Ποια είναι η θεραπεία της φίμωσης;

 

Η θεραπεία για τη φίμωση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και την υποκείμενη αιτία. Ορισμένες κοινές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  1. Συντηριτική αντιμετώπιση με προβιοτικά ή τοπικές κρέμες 
  2. Χειρουργική επέμβαση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση, η γνωστή περιτομή, για την αφαίρεση της ακροποσθίας. 

Τι είναι η παραφίμωση;

 

Το αντίθετο φαινόμενο από τη φίμωση είναι η παραφίμωση, δηλαδή η αδυναμία επαναφοράς της ακροποσθίας μετά από έλξη αυτής προς τα πίσω, η οποία οφείλεται στην δημιουργία οιδήματος της βαλάνου και της στεφανιαίας αύλακας. Συχνότερα είναι ιατρογενής, εξαιτίας μη αποκατάστασης της παραφίμωσης μετά από την αποκάλυψη της βαλάνου είτε για την τοποθέτηση ουροκαθετήρα είτε για την κλινική εξέταση της περιοχής.

Η θεραπεία και στις 2 περιπτώσεις είναι η περιτομή, δηλαδή η εκτομή της ακροποσθίας, η οποία καλό είναι να πραγματοποιείται εν ψυχρώ, δηλαδή σε καταστάσεις μη έντονης φλεγμονής.

Μετά από πληθώρα μελετών, οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο ότι η περιτομ υπερτερεί έναντι της μη περιτομής για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων ειδικά σε άρρενα βρέφη, των λοιμώξεων με HIV, ΗPV (υπεύθυνου ιού για την ανάπτυξη οξυτενών κονδυλωμάτων) και της ανάπτυξης καρκίνου του πέους. Μικρό ίσως πλεονέκτημα παρουσιάζει στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου χάρη στο μικρότερο φορτίο HPV ιού που φέρει ο περιτομημένος άνδρας.

Η παραφίμωση είναι δυνατό να αποκατασταθεί και χωρίς επείγουσα περιτομή, με τη χρήση ψυχρών επιθεμάτων, συμπίεση της βαλάνου ή εκκενωτικές παρακεντήσεις αυτής για την ελάττωση της φλεγμονής και χρήση γέλης ξυλοκαϊνης.

Scroll to Top