Κολικός νεφρού

Share it:

Τι είναι ο κολικός νεφρού;

Ο κολικός νεφρού αποτελεί έναν οξύτατο, αιφνίδιο πόνο, πολλές φορές ανυπόφορο, που κάνει τον ασθενή να επισκεφθεί τα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου. Ο πόνος χαρακτηριστικά εντοπίζεται στην οσφύ του ασθενούς με διάρκεια που ποικίλλει και που μπορεί να αντανακλά στη βουβωνική περιοχή και το όσχεο (στους άνδρες) ή τα μεγάλα χείλη του αιδοίου (στις γυναίκες).

Συμπτώματα του κολικού του Νεφρού

Με τον κολικό νεφρού μπορεί να συνυπάρχουν κι άλλα συμπτώματα όπως:

  • Δυσκοιλιότητα ή μετεωρισμός, καθώς επίσης κι έμετος
  • Δυσουρία, συχνουρία, επιτακτικότητα και στραγγουρία μπορεί να συμβούν σε περιπτώσεις λίθων του κατώτερου ουρητήρα.
  • Ταχυκαρδία ή υπέρταση και ίσως και πυρετός αν συνυπάρχει ουρολοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται άμεση αποσυμφόρηση του αποχετευτικού συστήματος των ούρων και πιθανώς νοσοκομειακή νοσηλεία.

Ο πόνος μπορεί επίσης να έχει διακυμάνσεις στην έντασή του. Πολλές φορές, ασθενείς μπερδεύουν τον κολικό του νεφρού με μυοσκελετικές παθήσεις, π.χ. μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή μια μυϊκή θλάση κι έτσι καθυστερούν την έγκαιρη διάγνωση.

Αιτίες του κολικού του Νεφρού

Ο κολικός του Νεφρού προκαλείται συνήθως από την παρουσία λίθων στα νεφρά ή στον ουρητήρα. Οι πέτρες στα νεφρά είναι στερεές μάζες που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα λόγω συσσώρευσης ανόργανων συστατικών και άλλων ουσιών. Όταν μια πέτρα στα νεφρά σφηνωθεί στον ουρητήρα, μπορεί να προκαλέσει απόφραξη και να οδηγήσει στα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κολικό του νεφρού.

Επιλογές θεραπείας για τον κολικό του νεφρού

Σε πολλές περιπτώσεις, η πέτρα θα περάσει μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες

Ο κολικός νεφρού, ως έκτακτο περιστατικό αντιμετωπίζεται με αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη καθώς και σπασμολυτικά φάρμακα για διάστημα περίπου 3 ημερών..

Scroll to Top