Περιτομή

Share it:

Τι είναι η περιτομή;

Η περιτομή είναι μια από τις απλούστερες επεμβάσεις της Ουρολογίας, αλλά και μια από τις σπουδαιότερες για τον άνδρα, αφού σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική του λειτουργία, την αυτοπεποίθησή του, αλλά και τη συνολική εικόνα του σώματός του. Συνεπώς, είναι μια σημαντική επέμβαση πλαστικής αποκατάστασης και απαιτεί μεγάλη προσοχή και εμπειρία από τον Ουρολόγο.

Ανάγκη περιτομής έχουν οι άνδρες που πάσχουν από τη λεγόμενη φίμωση, δηλαδή την αδυναμία να κατέβει η ακροποσθία (κοινώς πετσάκι) και να αποκαλυφθεί η βάλανος. Η φίμωση μπορεί να είναι ανατομική, δηλαδή μια μόνιμη, μη αναστρέψιμη κατάσταση ή λειτουργική, δηλαδή να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής και να δυσκολεύει τον άνδρα ιδιαίτερα.

Πότε χρειάζεται η περιτομή;

Περιτομή χρειάζονται επίσης και οι άνδρες με υποτροπιάζουσες φλεγμονές (βαλανοποσθίτιδες), με δερματικές παθήσεις της πόσθης, όπως τον σκληροατροφικό λειχήνα ή κακοήθειες της πόσθης.

Η περιτομή γίνεται εντός 20-30 λεπτών, με τοπική ή γενική αναισθησία, με χρήση διαθερμίας ή laser. Η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται αμέσως μετά. Σε κάθε περίπτωση τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα για την πλαστική, τα οποία λιώνουν εντός 20-25 ημέρων. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα σε κάθε δραστηριότητα, αλλά πρέπει να απέχει από σεξουαλική δραστηριότητα για περίπου 20 μέρες, μέχρι την πλήρη επούλωση του πέους. Ο πόνος είναι ελάχιστος, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για παυσίπονα. Συνήθως χρειάζεται η λήψη μιας αντιβίωσης προληπτικά για 3 μέρες.

περιτομή

Φίμωση – Παραφίμωση

Φίμωση ονομάζεται η μη εφικτή αποκάλυψη της βαλάνου εξαιτίας αδυναμίας έλξης της ακροποσθίας προς τα πίσω.

Η φίμωση είναι φυσιολογικό φαινόμενο μέχρι τα 3-4 πρώτα έτη της ζωής. Σταδιακά, η αύξηση του πέους και η παραγωγή σμήγματος διαχωρίζουν τη βάλανο από το έσω πέταλο της ακροποσθίας με αποτέλεσμα μέχρι το 3ο έτος , το 90% των ακροποσθιών να μπορούν να έλκονται προς τα πίσω και τελικά πριν το 17ο έτος να υπάρχει κάτω από 1% συχνότητα φίμωσης. Η βίαια έλξη της ακροποσθίας πριν το 4ο έτος πρέπει να αποφεύγεται από τους γονείς λόγω υψηλού κινδύνου τραυματισμού και δημιουργίας υποτροπιαζουσών συμφύσεων. Μετά το 4ο έτος, επί επιμονής της φίμωσης και συνοδού ύπαρξης βαλανοποσθίτιδας, η τοπική χρήση ήπιων κορτιζονούχων αλοιφών μπορούν να αναστρέψουν την κατάσταση, με χαλάρωση του στενωτικού δακτυλίου.

Στους ενήλικες, η φίμωση σχετίζεται με κακή υγιεινή της περιοχής, υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες και σακχαρώδη διαβήτη.
Το αντίθετο φαινόμενο από τη φίμωση είναι η παραφίμωση, δηλαδή η αδυναμία επαναφοράς της ακροποσθίας μετά από έλξη αυτής προς τα πίσω, η οποία οφείλεται στην δημιουργία οιδήματος της βαλάνου και της στεφανιαίας αύλακας. Συχνότερα είναι ιατρογενής, εξαιτίας μη αποκατάστασης της παραφίμωσης μετά από την αποκάλυψη της βαλάνου είτε για την τοποθέτηση ουροκαθετήρα είτε για την κλινική εξέταση της περιοχής.

Η θεραπεία και στις 2 περιπτώσεις είναι η περιτομή, δηλαδή η εκτομή της ακροποσθίας, η οποία καλό είναι να πραγματοποιείται εν ψυχρώ, δηλαδή σε καταστάσεις μη έντονης φλεγμονής.

Μετά από πληθώρα μελετών, οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο ότι η περιτομ υπερτερεί έναντι της μη περιτομής για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων ειδικά σε άρρενα βρέφη, των λοιμώξεων με HIV, ΗPV (υπεύθυνου ιού για την ανάπτυξη οξυτενών κονδυλωμάτων) και της ανάπτυξης καρκίνου του πέους. Μικρό ίσως πλεονέκτημα παρουσιάζει στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου χάρη στο μικρότερο φορτίο HPV ιού που φέρει ο περιτομημένος άνδρας.

Η παραφίμωση είναι δυνατό να αποκατασταθεί και χωρίς επείγουσα περιτομή, με τη χρήση ψυχρών επιθεμάτων, συμπίεση της βαλάνου ή εκκενωτικές παρακεντήσεις αυτής για την ελάττωση της φλεγμονής και χρήση γέλης ξυλοκαϊνης.

Η περιτομή ΔΕΝ επηρεάζει τις σεξουαλικές επιδόσεις

Eξαιρώντας την ένδειξη της περιτομής βάσει θρησκευτικών πεποιθήσεων, η περιτομή είναι πρωτίστως μια πλαστική επέμβαση, που αν και πολύ απλή, μπορεί να επιφέρει αισθητικό ή και λειτουργικό πρόβλημα στον ασθενή, αν δεν γίνει με το σωστό τρόπο.
Υπάρχουν και έχουν μελετηθεί τα πλεονεκτήματα της περιτομής. Προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, βαλανοποσθίτιδες, προστασία από μόλυνση με τους ιούς HIV και ΗPV (οξυτενή κονδυλώματα), μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης ουρολοιμώξεων (για τα άρρενα βρέφη) και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πέους.

Συχνά, οι ασθενείς αγωνιούν για την πιθανότητα να έχουν μετεγχειρητικά ενοχλήσεις ή πόνο, αυξημένη ή μειωμένη ευαισθησία στη βάλανο του πέους που τώρα θα έχει αποκαλυφθεί ή ακόμα και στυτική δυσλειτουργία ή πρόωρη εκσπερμάτιση. Το ερώτημα αυτό έρχονται να απαντήσουν πολύ πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες καταλήγουν στο ότι τελικά δεν υπάρχει καμία διαφορά στη σεξουαλική εμπειρία ενός ασθενούς που έχει υποβληθεί σε περιτομή, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν δυσάρεστες «παρενέργειες» από την επέμβαση.

Έτσι λοιπόν, σε περιπτώσεις όπου η περιτομή έχει απόλυτη ένδειξη, όπως σε φίμωση, ο ασθενής δεν θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις μελλοντικές του «επιδόσεις».


Bιβλιογραφικές αναφορές

Bossio JA, Pukall CF, Steele SS.Examining penile sensitivity in neonatally circumcised and intact men using quantitative sensory testing. J Urol 2015: S0022-5347(15)05535-4.
2. Morris BJ, Krieger JN. Does male circumcision affect sexual function, sensitivity, or satisfaction?–a systematic review. J Sex Med 2013; 10(11):2644-57.
Bossio JA, Pukall CF, Steele S.A review of the current state of the male circumcision literature. J Sex Med 2014;11(12):2847-64.
Tian Y, Liu W, Wang JZ, Wazir R, Yue X, Wang KJ. Effects of circumcision on male sexual functions: a systematic review and meta-analysis. Asian J Androl. 2013;15(5):662-6.
Siegfried N, Muller M, Deeks JJ, Volmink J. Male circumcision for prevention of heterosexual acquisition of HIV in men. Cochrane Database Syst Rev. 2009;(2):CD003362.

Scroll to Top