Ρομποτική Ιεροκολποπηξία

Share it:

Ρομποτική Ιεροκολποπηξία

Πρόπτωση πυελικού εδάφους

Η πρόπτωση του πυελικού εδάφους (ΠΠΕ) αποτελεί μια πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως. 1 στις 9 γυναίκες (11,1%) θα υποβληθούν κάποια στιγμή της ζωής τους σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της ΠΠΕ, ενώ ένα 30% θα χρειαστεί επανεπέμβαση εξαιτίας υποτροπής της πάθησης.

Μάλιστα, ένα 20% των ασθενών που θα υποβληθούν σε επέμβαση θα έχουν ανάγκη και από επέμβαση αποκατάστασης ακράτειας προσπαθείας.

Πρόπτωση πυελικού οργάνου ορίζεται ως η προβολή ενός ή περισσοτέρων οργάνων στο πρόσθιο κολπικό τοίχωμα (κυστεοκήλη), στο οπίσθιο κολπικό τοίχωμα (ορθοκήλη) ή στην κορυφή του κόλπου (εντεροκήλη, τράχηλος ή ο θόλος του κόλπου μετά υστερεκτομή). Απουσία πρόπτωσης χαρακτηρίζεται σαν στάδιο 0. Η πρόπτωση σταδιοποιείται από στάδιο Ι έως στάδιο ΙV, σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα POPQ (Pelvic Organ Prolapse Quantification). Πρόπτωση πυελικού οργάνου μπορεί να υφίσταται σε συνδυασμό με ακράτεια ούρων και άλλη δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού και μπορεί κατά περίπτωση να καλύπτει την ακράτεια.

Πρόπτωση μήτρας, ορθοκήλη, κυστεοκήλη

32-98% των γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών έχουν στην κλινική εξέταση κάποιο βαθμό ΠΠΕ. Συμπτωματολογία όμως αναφέρει μόλις το 4-10% αυτών.

Η αξιολόγηση των ασθενών με προπτώσεις περιλαμβάνει τα μηχανικά/τοπικά συμπτώματα, τα λειτουργικά συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό, τη λειτουργία του κατώτερου πεπτικού, τη σεξουαλική ζωή και την επίπτωση των παραπάνω στην ποιότητα της ζωής (Πίνακας 1). H βαρύτητα της συμπτωματολογίας είναι συνήθως ανάλογη του σταδίου της ΠΠΕ.

Ως προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη ΠΠΕ έχουν καταγραφεί η αυξανόμενη ηλικία, η παχυσαρκία, οι πολλαπλοί τοκετοί και το βάρος του μεγαλύτερου νεογνού που γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό (ειδικά > 4kgr), η φυλή (η λευκή φυλή προσβάλλεται 2 φορές περισσότερο από την Αφρο-Αμερικανική), το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και προσωπικής υγιεινής, το κολπικό τραύμα, η περινεοτομή, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η δυσκοιλιότητα, οι χειρουργικές επεμβάσεις στην ελάσσονα πύελο και κυρίως η υστερεκτομή, οι ουρολοιμώξεις και η χρήση οιστρογόνων.

Διάγνωση-Αντιμετώπιση

Η διάγνωση της ΠΠΕ θα τεθεί κυρίως από το ιατρικό ιστορικό και την λεπτομερή κλινική εξέταση, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και την ταξινόμηση της πρόπτωσης με τη χρήση του POPQ. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε το γεγονός ότι η ΠΠΕ είναι δυνατόν να αποκρύπτει κλινικά την ακράτεια προσπαθείας.

Είναι χαρακτηριστικό πως πολύ συχνά η ακράτεια προσπαθείας μπορεί να εμφανισθεί μετά από επέμβαση αποκατάστασης της ΠΠΕ. Γι’αυτό και είναι βασική η αναγνώριση της ακράτειας προσπαθείας προεγχειρητικά με τη διενέργεια ουροδυναμικών και απεικονιστικών μελετών (υπερηχογράφημα, ενδοφλέβια πυελογραφία σε όρθια θέση, δυναμική μαγνητική τομογραφία).

40-60% των γυναικών που πάσχουν από ακράτεια προσπαθείας θα χρειαστούν ταυτόχρονη επέμβαση αποκατάστασης της ΠΠΕ.11

Η αντιμετώπιση της ΠΠΕ είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής (απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος, περιορισμό κατανάλωσης υγρών) και ασκήσεις μυών του πυελικού εδάφους.

Τα αποτελέσματα της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι φτωχά, αν και δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να το αποδεικνύουν.

Στόχοι της χειρουργικής θεραπείας είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομικής του κόλπου, η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η ομαλή λειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού, του κατώτερου πεπτικού και η διατήρηση ομαλής σεξουαλικής ζωής.

Όμως η ανατομική διόρθωση από μόνη της μπορεί να επιφέρει απρόσμενες αλλαγές στη λειτουργία της κύστεως, των κενώσεων και στη σεξουαλική ζωή.

Η ρομποτική ιερά κολποπηξία έρχεται να προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής και ένα εξαιρετικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, με πολύ μικρή νοσηλεία και άμεση ανατομική αποκατάσταση του πυελικού εδάφους.

Μετά από μια εξιαρετικά λεπτή και ανατομική επέμβαση, αποκαθιστούμε την φυσιολογική ανατομία της περιοχής, με την υποστήριξη του κολπικού τοιχώματος με χρήση ειδικού πλέγματος που καθηλώνεται στο ιερό οστούν.

Συμπτώματα πρόπτωσης πυελικού εδάφους

 

  • Μηχανικά συμπτώματα
   • Αίσθημα βάρους
   • Πόνος στον κόλπο και στην οσφυϊκή χώρα
  • Συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό
   • Ακράτεια από προσπάθεια
   • Επιτακτικού τύπου ακράτεια
   • Μεικτού τύπου ακράτεια
   • Προβλήματα στην κένωση της κύστεως
  • Συμπτώματα από την αφόδευση
   • Δυσκοιλιότητα
   • Ακράτεια κοπράνων
  • Προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία
   • Δυσπαρεύνεια
   • Αίσθημα στενού η μικρού κόλπου
   • Ξηρότητα του κόλπου
   • Αίσθημα σεξουαλικής δυσλειτουργίας
   • Ψυχολογική επιβάρυνση-Διαταραχές του οργασμού
Scroll to Top