Δρ Σταύρος Τυριτζής

+30 211 0121745

Αρχική / Παθήσεις / Υπερπλασία Προστάτη

Υπερπλασία Προστάτη

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη – Τι είναι;

Ο όρος καλοήθης υπερπλασία προστάτη (ΚΥΠ) αναφέρεται στην διόγκωση του προστάτη αδένα, δηλαδή του αδένα που βρίσκεται ανατομικά κάτω από τον αυχένα της ουροδόχου κύστεως, η οποία γίνεται όλο και πιο συχνή και εμφανής με την αύξηση της ηλικίας. Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές ασθένειες που επηρεάζουν άνδρες μέσης και τρίτης ηλικίας.

Η ανατομική θέση του προστάτη φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη συνήθως αναγνωρίζεται κλινικά με δακτυλική εξέταση από το ορθό ή υπερηχογράφημα προστάτη.

Η καλοήθης υπερπλασία δεν είναι παρούσα σε άνδρες κάτω των 30 ετών, αλλά η προστατική αύξηση εξαιτίας καλοήθους υπερπλασίας γίνεται έκδηλη στην τέταρτη δεκαετία. Στην ηλικία των 85 ετών, το 90% των ανδρών θα έχει αποδείξεις υπερπλασίας προστάτη.

Ο ρυθμός της προστατικής αύξησης είναι από 1-10 κυβικά όγκου ανά έτος σε άνδρες μεταξύ 55 και 75 ετών. Παράγοντες φυλετικοί, ορμονικοί, φαρμακευτικοί και περιβαλλοντικοί έχουν σημαντική επίδραση στο ρυθμό αύξησης.

 

Ιατρείο Αμπελόκηποι

Λ. Κηφισίας 39, 4ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

211 0121745

Ιατρείο Μαρούσι

ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5, 7ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

210 6867637

Ιατρείο Αμπελόκηποι

Λ. Κηφισίας 39, 4ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

211 0121745

Ιατρείο Μαρούσι

ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5, 7ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

210 6867637

Ποια είναι τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη;

Τα συμπτώματα της υπερπλασίας προστάτη μπορεί να είναι ερεθιστικά, αποφρακτικά ή συνδυασμός μια των δύο.

Τα ερεθιστικά φαινόμενα είναι κυρίως: συχνή ούρηση ή συχνουρία, με ουρήσεις που έρχονται σε διαστήματα κάτω της μιας ώρας. Νυκτουρία, δηλαδή αφύπνιση και συχνή ανάγκη για ούρηση, ειδικά τη νύχτα, πάνω από 1-2 φορές, συνήθως μικρής ποσότητας ούρων. Ακόμα, επιτακτικότητα, δηλαδή μια ξαφνική και επιτακτική ανάγκη για ούρηση, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθεί και να υπάρχει μέχρι και ακράτεια ούρων. Επίσης, δυσουρία, δηλαδή πόνο ή αίσθημα καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης ή στραγγουρία, δηλαδή έναν πόνο στην ουρήθρα ή βαθιά στο περίνεο ακριβώς στο τέλος της ούρησης και σταγονοειδή απώλεια ούρων (dribbling), μετά αμέσως από ούρηση, η οποία λερώνει το εσώρουχο.

Τα αποφρακτικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, ειδικά τη νύκτα ή στην πρώτη πρωινή ούρηση, αδύναμη ροή ούρων με μείωση της ακτίνας ροής, παρατεταμένη ούρηση, διπλή ούρηση ή διακοπτόμενη ροή ούρων κατά την ούρηση. Επίσης, ατελή κένωση της ουροδόχου κύστης, όπου μερικά άτομα μπορεί να αισθάνονται ότι η κύστη τους δεν είναι εντελώς άδεια μετά την ούρηση, οδηγώντας σε μια αίσθηση υπολείμματος ούρων ή κατακράτησης ούρων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η υπερπλασία προστάτη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κατακράτηση ούρων, όπου τα άτομα δεν μπορούν να ουρήσουν καθόλου ή έχουν τη λεγόμενη ακράτεια υπερπλήρωσης, στην οποία ουσιαστικά ξεχειλίζει η ουροδόχος κύστη από ούρα, απαιτώντας άμεση ιατρική φροντίδα. Τέλος, η επίσχεση ούρων, δηλαδή το φαινόμενο της πλήρους αδυναμίας ούρησης, όπου ο ασθενής υποφέρει από πόνο στην κύστη και πρέπει να πάει άμεσα στο νοσοκομείο για να του τοποθετηθεί καθετήρας.

Σε μεγάλους προστάτες, μπορεί να υπάρχει και αιματουρία, η οποία είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα και πρέπει να διερευνηθεί από ουρολόγο άμεσα.

Συνιστώμενες εξετάσεις της ΚΥΠ είναι:

Η διάγνωση της ΚΥΠ πρέπει να περιμλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων:

  • Ιατρικό ιστορικό
  • Ερωτηματολόγιο-δείκτης συμπτωμάτων (IPSS) και ποιότητας ζωής (QoL)
  • Φυσική εξέταση και νευρολογική εξέταση
  • Δακτυλική εξέταση προστάτου (ΔEΠ)
  • Γενική ούρων
  • Προσδιορισμός PSA στο αίμα
  • Αξιολόγηση νεφρικής λειτουργίας (κρεατινίνη, ουρία)
  • Ουροροομετρία και υπολειπόμενος όγκος ούρων


Επίσης, ένα υπερηχογράφημα νεφρών, κύστεως, προστάτη πριν και μετά την ούρηση θα βοηθήσει σημαντικά στη διερεύνηση της ΚΥΠ, διότι έτσι θα δούμε το μέγεθος του προστάτη, θα μετρήσουμε το πιθανό υπόλειμμα ούρων και θα διαγνώσουμε συνοδές παθολογικές καταστάσεις, όπως μια πέτρα στην ουροδόχο κύστη ή ένα εκκόλπωμα. Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις που καθορίζει ο Ουρολόγος μπορεί να χρειαστεί ουροδυναμικός έλεγχος και ουρηθροκυστεοσκόπηση για την βέλτιστη δυνατή εκτίμηση της κατάστασης της ουρήθρας. Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι μια ειδική εξέταση που γίνεται για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι λειτουργική η ουροδόχος κύστη ενός ασθενούς, ενώ η ουρηθροσκυστεοσκόπηση αποτελεί ουσιαστικά την ενδοσκόπηση με χρήση κάμερας υψηλής ευκρίνειας του κατώτερου ουροποιητικού, δηλαδή της ουρήθρας, του προστάτη και της ουροδόχου κύστεως.

Θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη

Η διαχείριση της BPH στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της ροής των ούρων και στην πρόληψη των επιπλοκών. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Προσεκτική αναμονή: Για άτομα με ήπια συμπτώματα, ο ουρολόγος μπορεί να συστήσουν την παρακολούθηση της κατάστασης χωρίς άμεση παρέμβαση. Άρα, δεν είναι απαραίτητη κάποια θεραπεία σε κάθε ασθενή με καλοήθη υπερπλασία προστάτη.
  • Φυτικά συπληρώματα μπορούν να δοθούν σε ήπιες περιπτώσεις ασθενών, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν, χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες
  • Φάρμακα: Διάφορα φάρμακα, όπως άλφα-αναστολείς, αναστολείς 5-άλφα αναγωγάσης, αντιχολινεργικά, β2-αγωνιστές και συνδυαστικές θεραπείες, μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών του αδένα του προστάτη, στη συρρίκνωση του αδένα ή στη μείωση των συμπτωμάτων.
  • Ελάχιστα επεμβατικές-ενδοσκοπικές διαδικασίες: Διαδικασίες όπως η διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURiS), η θεραπεία με λέιζερ (HoLEP) στοχεύουν στην αφαίρεση ή τη συρρίκνωση του αδενώματος του προστάτη για την ανακούφιση από την απόφραξη των ούρων.
  • Χειρουργική επέμβαση: Σε περιπτώσεις σοβαρής ΒΡΗ ή επιπλοκών όπως κατακράτηση ούρων, μπορεί να απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις όπως ανοιχτή προστατεκτομή ή ρομποτική υποβοηθούμενη αδενωματεκτομή.

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται η επέμβαση για την υπερπλασία προστάτη.

Υπάρχουν πάντοτε κάποιες περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλεται άμεσα η χειρουργική επέμβαση. Αυτές είναι οι λεγόμενες απόλυτες ενδείξεις.

Aπόλυτες ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση της ΚΥΠ είναι:

  • Αποφρακτική ουροπάθεια-Διάταση των νεφρών
  • Επίσχεση ούρων
  • Υποτροπιάζουσα αιματουρία
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • Λιθίαση κύστεως
  • Εκκολπώματα κύστεως, ουρολοιμώξεις
  • Αυξημένο υπόλειμμα ούρησης (>150-200 cc)

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία και έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής. Και αυτοί οι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά με μια χειρουργική επέμβαση.

Η πιθανότητα να χρειαστεί επέμβαση ένας άνδρας με υπερπλασία του προστάτη είναι μεγαλύτερη με την πάροδο του χρόνου. Οι άνδρες άνω των 60 ετών με διογκωμένο αδένα και αποφρακτικά συμπτώματα έχουν πιθανότητα 39% να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Γενικώς, πέρα από τις ανωτέρω απόλυτες ενδείξεις, σημαντικό ρόλο για την απόφαση του χειρουργείου παίζει ο ίδιος ο ασθενής, ο οποίος πρέπει να καθορίσει στον γιατρό του την ποιότητα της ούρησης του μέσα στην καθημερινή του ζωή και το κατά πόσο αυτή τον ικανοποιεί. Το χειρουργείο του προστάτη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς με υπερπλασία, διευκολύνοντας την καθημερινότητά του.

Ποιες χειρουργικές μέθοδοι προτείνονται σήμερα για αντιμετώπιση;

Οι χειρουργικές μέθοδοι που ακολουθούνται σήμερα είναι:

  • H διουρηθρική προστατεκτομή (ενδοσκοπική με τη χρήση TURiS, GreenLight Laser)
  • Η διουρηθρική εκπυρήνιση του προστατικού αδενώματος
  • Η διακυστική προστατεκτομή (ανοικτή επέμβαση)
  • Η ρομποτικά υποβοηθούμενη αφαίρεση του αδενώματος ή ρομποτική αδενωματεκτομή, ειδικά σε πολύ μεγάλους προστάτες

Η επέμβαση επιλογής σήμερα είναι η διουρηθρική προστατεκτομή και η διουρηθρική εξάχνωση με τη χρήση του συστήματος TURiS (διπολική με τη χρήση φυσιολογικού ορού). Η νοσηλεία κρατά 1-2 ημέρες και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο χωρίς καθετήρα και χωρίς τομές.

Σε ασθενείς με μικρό μέγεθος προστάτη, υπάρχει η δυνατότητα της διουρηθρικής σχάσης του προστάτη (TUIP), η οποία διατηρεί τη δυνατότητα εκσπερμάτισης. Επίσης, πάλι σε ασθενείς που επιθυμούν να διατηρήσουν την εκσπερμάτιση και έχουν προστάτες από 30-80 κυβικά εκατοστά, προτείνεται η επέμβαση REZUM. Σε πολύ μεγάλους προστάτες, διενεργείται πλέον η εκπυρήνιση με τη χρήση του Holmium laser (HoLEP-MoLEP), με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ίδια επέμβαση γίνεται και με άλλα laser, όπως το Thulium laser (ThuLEP).

Η ρομποτική αδενωματεκτομή είναι μια εξαιρετική χειρουργική μέθοδος που ενδείκνυται κυρίως σε ασθενείς με προστάτες πάνω από 100 κυβικά και παράλληλα πάσχουν από λιθίαση ή εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης, ώστε να διορθωθούν όλα μαζί τα προβλήματα.

Πρακτικά να πούμε ότι η ανοικτή επέμβαση έχει καταργηθεί λόγω του ότι οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές υπερτερούν κατά πολύ.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ