7 τρόποι να βελτιώσεις την ουρολογική σου υγεία

Το «κλειδί» για την καλή ουρολογική υγεία είναι η πρόληψη!

Άρθρο του δρ. Τυριτζή στο wefit.gr

Τι είναι η ουρολογία;

Η Ουρολογία είναι η ειδικότητα που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των νεφρών, των ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας, οργάνων που είναι κοινά σε άνδρες και γυναίκες. Παράλληλα όμως αντιμετωπίζει και τα πιο συχνά προβλήματα του προστάτη και των όρχεων που αφορούν αποκλειστικά στους άνδρες.

Ποια είναι τα πιο συχνά ουρολογικά προβλήματα;

Τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά συχνά. Αρκεί να αναφέρουμε πως η προστατίτιδα είναι η λέξη που ψάχνουν συχνότερα στο Ιnternet οι Έλληνες, προσπαθώντας να βρουν λύση στα συμπτώματα της ούρησής του, όπως η συχνουρία, η νυκτουρία, η ενόχληση κατά την ούρηση και ο κοιλιακός πόνος. Επίσης, η νεφρολιθίαση, δηλαδή η δημιουργία πετρών στα νεφρά ή τους ουρητήρες, που μπορεί να οδηγήσουν σε επίπονους κολικούς νεφρού εμφανίζεται πολύ συχνά και υποτροπιάζει ακόμα περισσότερο. 50% των ασθενών θα ξαναέχουν προβλήματα με πέτρες εντός μιας δεκαετίας, αν δεν παρακολουθούνται ή αν δεν λάβουν μέτρα πρόληψης. Οι ουρολοιμώξεις, κυρίως στις γυναίκες, ταλαιπωρούν πληθώρα ασθενών και σε κάθε ηλικία, με πολλαπλές υποτροπές, που τις κάνουν να καταφεύγουν στις αντιβιώσεις, πολλές φορές λανθασμένα. Τέλος, οι καρκίνοι του ουροποιητικού, ο καρκίνος του νεφρού, του προστάτη και της ουροδόχου κύστεως σχετίζονται με κακές καθημερινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή, αλλά και με την παχυσαρκία.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα, όπως και όλα τα ιατρικά προβλήματα άλλωστε, μπορούμε να τα μειώσουμε, με μεθόδους πρόληψης. Μπορούμε όμως και να τα ανακουφίσουμε, με τρόπους μη χειρουργικούς και μη φαρμακευτικούς, προτού γίνουν πολύ σοβαρά.

Με ποιους τρόπους μπορείς να βελτιώσεις την ουρολογική σου υγεία

Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει αναγνωρίσει την αρνητική επίδραση που έχει ο Δυτικός τρόπος ζωής σχεδόν σε όλες τις παθήσεις. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση σχετίζονται πολύ με την καθιστική μας ζωή και την κακή διατροφή. Και για αυτό το λόγο, έχουμε στρέψει το επιστημονικό μας βλέμμα στο να προσπαθούμε σθεναρά να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής των ασθενών μας προς άλλα μονοπάτια, προς ένα υγιές, διαφορετικό lifestyle, το οποίο σίγουρα θα δράσει ευεργετικά. Πολλές μελέτες πλέον πραγματοποιούνται, προσπαθώντας να αποδείξουν αυτή την ευεργετική δράση. Τα παρακάτω tips γενικής υγείας στοχεύουν στην πρόληψη και συχνά και στη βελτίωση των ουρολογικών παθήσεων.

  1. Πίνε νερό

    • Η κατανάλωση νερού (περίπου 8-10 ποτήρια ημερησίως ή 2 λίτρα) βοηθά στη μείωση των ουρολοιμώξεων, αλλά και στην ελάττωση δημιουργίας λίθων στους νεφρούς. Είναι σημαντικό το νερό που καταναλώνουμε να μην έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα. Επίσης, δεν χρειάζονται υπερβολές στην κατανάλωση για 2 βασικούς λόγους: πρώτον, επειδή το πολύ νερό οδηγεί σε συχνουρία και δεύτερον γιατί μπορεί να αραιώσει το πολύτιμο «μικροβίωμα», δηλαδή τη μικροβιακή χλωρίδα που συμβιώνει αρμονικά με τον οργανισμό μας και την προστατεύει από πολλές λοιμώξεις. Αν σας δυσκολεύει γευστικά το νερό, μπορείτε να προσθέσετε γεύση, βάζοντας μέσα σε ένα μπουκάλι με νερό, παγωμένο σταφύλι, αγγούρι ή φλούδες πορτοκαλιού.
  2. Bάλε την αερόβια άσκηση στη καθημερινότητα

    • Ήρθε η ώρα να σηκωθούμε από τον καναπέ και να ξεκινήσουμε τρέξιμο και γενικότερα γυμναστική. Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μετρίου βαθμού άσκηση έχει μειώσει κατά 25% τα ερεθιστικά συμπτώματα της ούρησης, ενώ περισσότερο έντονη άσκηση μειώνει εκθετικά τα συμπτώματα αυτά. Φυσικά, η απώλεια βάρους και η πρόληψη της παχυσαρκίας βελτιώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και κατ’ επέκταση τη σεξουαλική λειτουργία. Επίσης, βοηθούν στη μείωση της υπερπλασίας προστάτη, αλλά και στη μείωση της νεφρολιθίασης. Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε πως η άσκηση βοηθά πολύ τους ασθενείς με καρκίνο, αφού θωρακίζει το ανοσοποιητικό τους και δυναμώνει γενικότερα τον οργανισμό, ώστε να ανταποκριθεί σε τοξικές θεραπείες, όπως η ακτινοβολία ή η χημειοθεραπεία.
  3. Σταμάτησε το κάπνισμα

    • Είναι ο βασικότερος προδιαθεσικός παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του νεφρού, ενώ τελευταία αρχίζει να συσχετίζεται και με τον καρκίνο του προστάτη.
  4. Βελτίωσε τη διατροφή σας

    • Βάλτε δύο διατροφικούς στόχους: α) κάντε το πιάτο σας ένα ουράνιο τόξο από λαχανικά και φρούτα και β) αποφύγετε τη «βρώμικη 12αδα» ή αλλιώς «dirty dozen». Τα μαύρα μούρα, τα καρότα, οι κίτρινες πιπεριές, τα σπαράγγια, οι φράουλες, οι αγκινάρες, τα εσπεριδοειδή έχουν εξαιρετική αντιοξειδωτική και ανοσοτροποποιητική δράση, λειτουργώντας σχεδόν θεραπευτικά. Η λεγόμενη «ανοσοδιατροφη-immunonutrition” χρησιμοποιείται από τους κλινικούς διατροφολόγους συνεχώς σε πληθώρα καρκίνων και ειδικά στην Ουρολογία στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Η αποφυγή υπερκατανάλωσης κόκκινου κρέατος και γαλακτομικών προστατεύουν έναντι του καρκίνου προστάτη και την δημιουργία λίθων από οξαλικό ασβέστιο, που είναι ο συχνότερος τύπος πέτρας στο ουροποιητικό σύστημα. Πρέπει όμως να προσέχουμε και την ποιότητα των τροφών μας. Το Environmental Working Group έχει δημοσιεύσει 12 τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βλαβερές ουσίες και κυρίως φυτοφάρμακα. Αυτά είναι: φράουλες, σπανάκι, νεκταρίνια, λάχανο, μήλα, σταφύλια, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, ντομάτες, σέλερι, πατάτες. Επομένως, πρέπει να καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα από τις παραπάνω 12 κατηγορίες.
  5. Επίλεγε τροφές φιλικές προς την ουροδόχο κύστη

    • Υπάρχουν τροφές που θεωρούνται φιλικές προς την ουροδόχο κύστη, όπως η μπανάνα, οι ξηροί καρποί, τα αυγά, ο αρακάς και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Αυτά βοηθούν ασθενείς με ερεθιστικά συμπτώματα στην ούρησή τους (ασθενείς με προστατίτιδα, κυστίτιδα). Αντίθετα, οι ίδιοι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ, τα καυτερά φαγητά, τα τεχνητά γλυκαντικά, διότι επιτείνουν τη συχνουρία, τη νυκτουρία και την επώδυνη ούρηση.
  6. Πρόσεχε τις ετικέτες των τροφίμων

    • Πείτε «όχι» σε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, νάτριο και θερμίδες (πχ. μπισκότα, γλυκά σνακς). Η υπερβολική λήψη αναψυκτικών προδιαθέτει ισχυρά στην ανάπτυξη νεφρολιθίασης.
  7. Πάρε συμπληρώματα διατροφής

    • Ειδικά για την υγεία του προστάτη και της κύστης, η λήψη συμπληρωμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά (σελήνιο, καροτένιο, λυκοπένιο, quercetin), ψευδάργυρο, βιταμίνη C και το cranberry έχουν δείξει σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας και κυστίτιδας.
Scroll to Top