Ενδοσκοπικές Επεμβάσεις

Share it:

Ενδοσκοπική χειρουργική / Διουρηθρικές – Ενδοσκοπικές επεμβάσεις

Η πρόσβαση της αποχετευτικής οδού διαμέσω της ουρήθρας (διουρηθρικά) με εύκαμπτα ή άκαμπτα εργαλεία και κάμερες υψηλής ανάλυσης, άνοιξε νέους ορίζοντες στην Ουρολογία, παρέχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς. Μια πληθώρα ενδοσκοπικών επεμβάσεων μπορούν να γίνουν διουρηθρικά, ογκολογικές και μη. Διουρηθρικά μπορούν να γίνουν ενδοσκοπικές επεμβάσεις όπως:

  • Προστατεκτομή (αφαίρεση του αδενώματος επί καλοήθους υπερπλασίας)
  • Τοποθέτηση αυτοσυγκρατούμενου ουρητηρικού καθετήρα (pig-tail)
  • Ουρητηροσκόπηση-Ουρητηρολιθοτριψία-Νεφρολιθοτριψία
  • Κυστεολιθοτριψία
  • Αφαίρεση όγκων ουροδόχου κύστεως
  • Laser αφαίρεση (ablation) μικρών όγκων του ουρητήρα και της ανώτερης αποχετευτικής μοίρας
  • Εσωτερική ουρηθροτομή
  • Διάνοιξη του κυστικού αυχένα επί στενώματος
  • Διάνοιξη ουρητηροκήλης
  • Αφαίρεση κονδυλωμάτων ουρήθρας

Η διουρηθρική προστατεκτομή (transurethral resection of the prostate-TURP) ενδείκνυται σε ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία προστάτη, οι οποίοι αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στη φαρμακευτική θεραπεία, σε αυτούς που επιλέγουν τη χειρουργική θεραπεία ως πρωταρχική αντιμετώπιση και σε αυτούς με επιπλοκές εξαιτίας απόφραξης της ροής από την ουροδόχο κύστη. Θεωρείται η gold standard επέμβαση για την πάθηση.

Ένας Καυκάσιος άνδρας, κατά τη διάρκεια της ζωής του, έχει κίνδυνο της τάξης του 25-30% να χρειαστεί διουρηθρική προστατεκτομή. Η διαδικασία έχει πια καθιερωθεί επιστημονικά και βιβλιογραφικά εδώ και 40 χρόνια.

Η διουρηθρική προστατεκτομή εκτελείται υπό ραχιαία ή γενική αναισθησία, με τη χρήση εγχειρητικού κυστεοσκοπίου αυλού 26F (French gauge) με σύστημα συνεχούς έκπλυσης. Η μεγάλη διάμετρος αυτού του οργάνου σε σχέση με τη φυσιολογική ουρήθρα σημαίνει ότι κάποιες φορές είναι αναγκαία η εκτέλεση διαστολής της ουρήθρας ή ουρηθροτομή για τη μείωση του κινδύνου μετεγχειρητικής στένωσης της ουρήθρας. Ο σκοπός της θεραπείας είναι η διάνοιξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης και η δημιουργία μίας κοιλότητας κυλινδρικού σχήματος μέσα στην προστατική ουρήθρα μεταξύ του αυχένα της ουροδόχου κύστης και των σπερματικών λοφιδίων, με την τελευταία αυτή δομή να είναι το οδηγό σημείο του συμπλέγματος του άπω σφιγκτήρα.

Ο προστατικός ιστός που προκαλεί την απόφραξη απομακρύνεται κομμάτι-κομμάτι με τη χρήση βρόχου ηλεκτροκαυτηριασμού και τα συγκρίματα που δημιουργούνται ξεπλένονται προς την ουροδόχο κύστη, από την οποία μετά απομακρύνονται.

Γίνεται επιμελής αιμόσταση και εισάγεται ένας ουρηθρικός καθετήρας πλύσεων (τριπλού αυλού, three-way). Ο καθετήρας αφαιρείται όταν αποκατασταθεί η οποιαδήποτε αιματουρία (συνήθως σε 36-48 ώρες μετά τη διαδικασία) και η μέση παραμονή στο νοσοκομείο είναι 3 ημέρες.

Πλέον, συστήματα όπως το TURis, η χρήση του KTP–Green Laser, έχουν μειώσει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών

και έχουν δώσει τη δυνατότητα σε ασθενείς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (πχ. Χρήση αντιπηκτικών, προστάτες μεγάλου μεγέθους >80 cc) να αποφεύγουν το ανοικτό χειρουργείο.

Scroll to Top