Βαλανίτιδα

Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπεία

Τι είναι η βαλανίτιδα;

Η βαλανίτιδα ή βαλανοποσθίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει τους άνδρες, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της κεφαλής του πέους, γνωστή ως βάλανο. Eμφανίζεται σε ποσοστό έως 11-13% σε άνδρες που δεν έχουν κάνει περιτομή, 4% σε παιδιά και μόλις 2% σε άνδρες με περιτομή. Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, πόνο και πρήξιμο, φαγούρα και ερυθρότητα.

Βαλανίτιδα: Αίτια

  • Κακή υγιεινή: Ο ανεπαρκής καθαρισμός του πέους μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων, ιδρώτα και υπολειμμάτων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευνοϊκό για μόλυνση και φλεγμονή.
  • Ερεθιστικά: Η έκθεση σε ερεθιστικά όπως σκληρά σαπούνια, απορρυπαντικά ή ακόμα και ορισμένα υφάσματα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να προκαλέσει βαλανίτιδα.
  • Λοιμώξεις: Μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις, όπως Candida (λοίμωξη ζύμης), οι τριχομονάδες ή ο σταφυλόκοκκος, το κολοβακτηρίδιο (Ε. Coli) και ο Proteus μπορεί να οδηγήσουν σε βαλανίτιδα. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να μεταδοθούν σεξουαλικά ή μπορεί να εμφανιστούν λόγω υπερανάπτυξης φυσικών μικροοργανισμών.
  • Δερματικές παθήσεις: Ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, η ψωρίαση ή ο σκληρός-ατροφικός λειχήνας (balanitis xerotica obliterans) μπορεί να επηρεάσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων, οδηγώντας σε βαλανίτιδα ή και σε σοβαρότερες παθήσεις, όπως τα στενώματα της ουρήθρας και η φίμωση.
  • Διαβήτης: Τα άτομα με κακώς ελεγχόμενο διαβήτη είναι πιο επιρρεπή σε βαλανίτιδα, καθώς τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων.
  • Αυτοάνοσα αίτια: Yπάρχουν αυτοάνοσες βαλανίτιδες, όπως η βαλανίτιδα Zoon.

Ιατρείο Αμπελόκηποι

Λ. Κηφισίας 39, 6ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

211 0121745

Ιατρείο Μαρούσι

ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5, 7ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

210 6867637

Ιατρείο Αμπελόκηποι

Λ. Κηφισίας 39, 6ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

211 0121745

Ιατρείο Μαρούσι

ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5, 7ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

210 6867637

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα της βαλανίτιδας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα και πρήξιμο: Το κεφάλι του πέους μπορεί να φαίνεται κόκκινο, πρησμένο και φλεγμονώδες.
  • Κνησμός και ερεθισμός: Η πληγείσα περιοχή μπορεί να αισθάνεται φαγούρα, οδηγώντας σε ξύσιμο και περαιτέρω επιδείνωση των συμπτωμάτων, ειδικά σε μυκητιασικές βαλανίτιδες.
  • Πόνος ή δυσφορία: Η βαλανίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία, ιδιαίτερα κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Έκκριση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει έκκριση, η οποία μπορεί να είναι λευκή, κιτρινωπή ή δύσοσμη.
  • Φίμωση: Εάν η ακροποσθία γίνει σφιχτή και είναι δύσκολο να κατέβει ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος, τότε μιλάμε για μια κατάσταση γνωστή ως φίμωση.

Παράλληλα, απαιτείται εμπειρία από τον Ουρολόγο, διότι τα συμπτώματα μιας βαλανίτιδας μπορεί να κρύβουν πιο σοβαρές παθήσεις, όπως προκαρκινικές καταστάσεις (ερυθροπλακία Queyrat, νόσος Bowen, λευκοπλακία) ή και καρκίνο.

Να σημειωθεί ότι οι υποτροπιάζουσες βαλανίτιδες σχετίζονται σημαντικά με την ανάπτυξη καρκινωμάτων στο πέος, που αποτελούν μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου.

Διάγνωση

Ο Ουρολόγος οφείλει να κάνει μια σειρά εξετάσεων για να διαγνώσει σωστά το αίτιο της βαλανίτιδας και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

  • Κλινικό και σεξουαλικό ιστορικό
  • Πλήρης τακτικός έλεγχος για άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) συμπεριλαμβανομένου του HIV και της σύφιλης όπως υποδεικνύεται από το σεξουαλικό ιστορικό
  • Έλεγχος για λοίμωξη από Chlamydia trachomatis/μη ειδική ουρηθρίτιδα
  • Επίχρισμα για Candida και βακτηριακή καλλιέργεια—μπορεί να είναι χρήσιμο για τον αποκλεισμό μολυσματικής αιτίας ή επιμόλυνσης μιας δερματικής βλάβης ή δερμάτωσης
  • Ανάλυση ούρων για σακχαρώδη διαβήτη — ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά ειδικά εάν υπάρχει υποψία υποτροπιάζουσας μυκητιασικής βαλανίτιδας.
  • Δερματολογική γνωμάτευση για δερματώσεις και υποψία αλλεργίας
  • Βιοψία—αν η διάγνωση είναι αβέβαιη και η πάθηση επιμένει.

Ποια η θεραπεία της βαλανίτιδας;

Η θεραπεία της βαλανίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

  • Πρακτικές υγιεινής: Η άσκηση καλής υγιεινής των γεννητικών οργάνων είναι ζωτικής σημασίας. Πλένετε απαλά το πέος καθημερινά με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι, διασφαλίζοντας σχολαστικό ξέπλυμα για να αφαιρέσετε τυχόν ερεθιστικούς παράγοντες ή βακτήρια. Αποφύγετε τη χρήση σκληρών σαπουνιών ή ισχυρών απορρυπαντικών.
  • Πεόλουτρα: To συχνό πεόλουτρο με χαμομήλι που δρα αντισηπτικά και καταπραυντικά ή με φυσιολογικό ορό, ο οποίος ενισχύει τον βλενογόννο της βαλάνου, μπορούν να δράσουν ενισχυτικά στην αντιμετώπιση της βαλανίτιδας.
  • Τοπικά φάρμακα: Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει λοίμωξη, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιμυκητιακές ή αντιβακτηριακές κρέμες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την επίλυση του υποκείμενου ζητήματος. Ακολουθήστε το συνταγογραφούμενο θεραπευτικό σχήμα σύμφωνα με τις οδηγίες του Ουρολόγου.
blue spheres on a white background
  • Κορτιζονούχες κρέμες: Για βαλανίτιδα που προκαλείται από φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, μπορεί να συνιστώνται κρέμες με κορτιζόνη για τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση.
  • Αντιβιώσεις: H χορήγηση αντιμυκητιασικών (φλουκοναζόλης), πενικιλλίνης ή μετρονιδαζόλης είναι τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά στις λοιμώδεις βαλανίτιδες.
  • Διαχείριση Διαβήτη: Εάν ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει, είναι σημαντικό να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσω φαρμακευτικής αγωγής, διατροφής και αλλαγών στον τρόπο ζωής.
  • Περιτομή: Σε υποτροπιάζουσες ή σοβαρές περιπτώσεις βαλανίτιδας, η περιτομή (χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας) μπορεί να εξεταστεί για την πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων. Αυτή είναι συνήθως η τελευταία λύση όταν άλλες θεραπείες ήταν αναποτελεσματικές.

Πρόληψη της βαλανίτιδας

Η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της βαλανίτιδας και στη μείωση του κινδύνου υποτροπής.

  • Διατηρήστε καλή υγιεινή: Καθαρίζετε τακτικά το πέος, ειδικά μετά από σεξουαλική δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας ήπιο σαπούνι και νερό και αποκαλύπτοντας πλήρως τη βάλανο, κατεβάζοντας πλήρως την ακροποσθία.
  • Αποφύγετε τα ερεθιστικά υλικά στη βάλανο: Αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια, τα απορρυπαντικά και τα ερεθιστικά υφάσματα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.
  • Κάντε ασφαλές σεξ: Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων που μπορεί να οδηγήσουν σε βαλανίτιδα.
  • Διαχειριστείτε τις χρόνιες παθήσεις: Εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή δερματικές παθήσεις, συνεργαστείτε στενά με τον Ουρολόγο σας για να τις διαχειριστείτε αποτελεσματικά.
  • Αναζητήστε έγκαιρη θεραπεία: Εάν παρατηρήσετε σημάδια ή συμπτώματα βαλανίτιδας, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια για να λάβετε την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Συμπερασματικά, η βαλανίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της βαλάνου του πέους. Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής. Η κατανόηση των αιτιών, η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση της βαλανίτιδας. Με την άσκηση καλής υγιεινής, την αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων και την αντιμετώπιση των υποκείμενων παθήσεων, τα άτομα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο βαλανίτιδας και να προάγουν τη γενική υγεία των γεννητικών οργάνων. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε σχετικά συμπτώματα, συνιστάται πάντα να συμβουλευτείτε έναν Ουρολόγο για ακριβή διάγνωση και καθοδήγηση.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ