Ορισμός: Φίμωση ονομάζεται η μη εφικτή αποκάλυψη της βαλάνου εξαιτίας αδυναμίας έλξης της ακροποσθίας προς τα πίσω. Ανάλογα με το εύρος της αποκάλυψης της βαλάνου, η φίμωση διακρίνεται σε grades (0-4). Ένας άνδρας έχει πιθανότητα να εμφανίσει φίμωση σε ποσοστό 0.5-13% κάποια στιγμή στη ζωή του, με μέσο όρο το 3.4%.
H φίμωση χωρίζεται σε 3 τύπους: τη φυσιολογική, την λειτουργική και την παθολογική φίμωση.
Η φυσιολογική φίμωση είναι εμφανίζεται σε βρέφη και μικρά παιδιά μέχρι τα 3-4 πρώτα έτη της ζωής. Σταδιακά, η αύξηση του πέους και η παραγωγή σμήγματος διαχωρίζουν τη βάλανο από το έσω πέταλο της ακροποσθίας με αποτέλεσμα μέχρι το 3ο έτος , το 90% των ακροποσθιών να μπορούν να έλκονται προς τα πίσω και τελικά πριν το 17ο έτος να υπάρχει κάτω από 1% συχνότητα φίμωσης.
Η βίαια έλξη της ακροποσθίας πριν το 4ο έτος πρέπει να αποφεύγεται από τους γονείς και τους παιδιάτρους, λόγω υψηλού κινδύνου τραυματισμού και δημιουργίας υποτροπιαζουσών συμφύσεων. Μετά το 4ο έτος, επί επιμονής της φίμωσης και συνοδού ύπαρξης βαλανοποσθίτιδας, η τοπική χρήση ήπιων κορτιζονούχων αλοιφών μπορούν να αναστρέψουν την κατάσταση, με χαλάρωση του στενωτικού δακτυλίου. Να τονιστεί ότι πλέον δεν ισχύει ο κανόνας του να προχωράμε σε περιτομή σε κάθε παιδί που δεν έχει λυθεί η φίμωση μετά τα 5 έτη. Mάλιστα, υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις περιτομής σε μικρά παιδιά, ειδικά όταν συνυπάρχουν συγγενείς παθήσεις, όπως ο υποσπαδίας ή επισπαδίας, η συγγενής χορδή του πέους, το κρυμμένο πέος κλπ. Άρα, είναι βασική η εκτίμηση ενός παιδιού από ουρολόγο, προτού αποφασιστεί η οποιαδήποτε θεραπεία.
Η λειτουργική φίμωση είναι η αδυναμία έλξης της ακροποσθίας προς τα πίσω, μόνο κατά τη διάρκεια της στύσης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω βραχέος χαλινού ή λόγω ύπαρξης στενωτικού δακτυλίου.
Η παθολογική φίμωση είναι η ανατομική φίμωση, δηλαδή η απόλυτη αδυναμία έλξης της ακροποσθίας προς τα πίσω, είτε εν ηρεμία, είτε εν στύση. Σχετίζεται συνήθως με κακή υγιεινή της περιοχής, υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες, ατροφικό λειχήνα και σακχαρώδη διαβήτη. Είναι μια κατάσταση, η οποία οδηγεί σχεδόν πάντα σε περιτομή.
Η φίμωση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:
Συμπτώματα και επιδράσεις: Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η φίμωση είναι τα εξής:
Δυσκολία στην απόσυρση της ακροποσθίας πάνω από τη βάλανο του πέους, είτε μερικώς είτε πλήρως. Πόνος ή δυσφορία ή φαγούρα κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα ή την ούρηση. Ερυθρότητα, οίδημα ή φλεγμονή της ακροποσθίας. Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της γεννητικής περιοχής, όπως βαλανίτιδα ή ουρολοιμώξεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί παραφίμωση, όπου η ανασυρόμενη ακροποσθία παγιδεύεται πίσω από τη βάλανο του πέους, οδηγώντας σε πρήξιμο και πιθανά προβλήματα στην κυκλοφορία. Eπίσης, αδυναμία ούρησης, με το χαρακτηριστικό φαινόμενο ballooning, δηλαδή το φούσκωμα της πόσθης από ούρα σαν μικρό μπαλόνι, είτε σε μικρά παιδιά είτε σε ενήλικες.
Να σημειωθεί ότι η φίμωση, ειδικά όταν προκαλείται από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνωμα του πέους, το οποίο αποτελεί μια επιθετική μορφή καρκίνου.
Η θεραπεία για τη φίμωση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και την υποκείμενη αιτία. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικές ή χειρουργικές θεραπείες.
Συμπέρασμα: Η φίμωση είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από σφίξιμο της ακροποσθίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα και επιπλοκές εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας για τη φίμωση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση και την πρόληψη των επιπλοκών. Τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα φίμωσης θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για σωστή αξιολόγηση και εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας. Με έγκαιρη παρέμβαση, οι περισσότερες περιπτώσεις φίμωσης μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική λειτουργία και βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής.
Ιατρείο Μαρούσι
ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5,
7ος όροφος,
210 686 7637
Copyright © 2024 Αττική Ουρολογία
Design & Developed by Zonepage