Ρομποτική Πυελοπλαστική

Share it:

Ρομποτική Πυελοπλαστική

Η Πάθηση

Στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής (ΠΟΣ)

Το ουροποιητικό σύστημα είναι η ομάδα των οργάνων που παράγει, αποθηκεύει και αποβάλλει τα ούρα. Περιλαμβάνει δύο νεφρά, δύο ουρητήρες και τα κύστης. Το ουροποιητικό σύστημα απομακρύνει τοξικά υποπροϊόντα και την περίσσεια υγρών από το σώμα, βοηθώντας να διατηρηθεί μια κρίσιμη ισορροπία άλατος, καλίου και οξέων (ομοιόσταση).

Μια κοινή κατάσταση που επηρεάζει το ουροποιητικό σύστημα είναι η απόφραξη των ουρητήρων, των στενών σωλήνων που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη.

Το συχνότερο συγγενές αίτιο απόφραξης της ανώτερης αποχετευτικής μοίρας με πρόκληση υδρονέφρωσης είναι η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής (ΠΟΣ), η οποία εκτιμάται να συμβεί σε 1 στα 1.000-2.000 νεογέννητα.

Η πάθηση μπορεί να παραμένει «αθόρυβη», χωρίς να δίνει συμπτώματα, ακόμα και στην ενήλικο ζωή. Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η πάθηση δεν προκαλεί επιπτώσεις στον νεφρό.

Η θεραπεία

Πυελοπλαστική είναι η χειρουργική αποκατάσταση της νεφρικής πυέλου και της πυελοουρητηρικής συμβολής για την αποστράγγιση των ούρων και την αποσυμπίεση των νεφρών, με την προυπόθεση ότι η υπολειμματική νεφρική λειτουργία είναι επαρκής.

Αυτή η αναθεώρηση της νεφρικής πυέλου αντιμετωπίζει την απόφραξη με εκτομή του στενωτικού τμήματος και τη δημιουργία ενός πιο ευρύχωρου αγωγού, χρησιμοποιώντας τον ιστό του υπόλοιπου ουρητήρα και της νεφρικής πυέλου.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πυελοπλαστικής ανάλογα με την χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται. Η πυελοπλαστική μπορεί να γίνει είτε με την ανοικτή, την λαπαροσκοπική ή τη ρομποτική μέθοδο.

Όπως και στις υπόλοιπες χειρουργικές επέμβασεις, έτσι και στην πυελοπλαστική, η οποία είναι μια πλαστική επέμβαση ανακατασκευής της ανατομίας, απαιτείται η μέγιστη ακρίβεια κινήσεων και η μέγιστη ευκρίνεια εικόνας.

Αυτά παρέχονται στο έπακρον μόνο από το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, σε συνδυασμό φυσικά με όλα τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής.

Scroll to Top