Η περιτομή είναι μια από τις απλούστερες επεμβάσεις της Ουρολογίας, αλλά και μια από τις σπουδαιότερες για τον άνδρα, αφού σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική του λειτουργία, την αυτοπεποίθησή του, αλλά και τη συνολική εικόνα του σώματός του. Συνεπώς, είναι μια σημαντική επέμβαση πλαστικής αποκατάστασης και απαιτεί μεγάλη προσοχή και εμπειρία από τον Ουρολόγο.
Περιτομή χρειάζονται οι άνδρες με φίμωση ή παραφίμωση, αλλά επίσης και οι άνδρες με υποτροπιάζουσες φλεγμονές (βαλανοποσθίτιδες), με δερματικές παθήσεις της πόσθης, όπως τον σκληροατροφικό λειχήνα ή κακοήθειες της πόσθης.
Φίμωση ονομάζεται η μη εφικτή αποκάλυψη της βαλάνου εξαιτίας αδυναμίας έλξης της ακροποσθίας προς τα πίσω.
Η φίμωση είναι φυσιολογικό φαινόμενο μέχρι τα 3-4 πρώτα έτη της ζωής. Σταδιακά, η αύξηση του πέους και η παραγωγή σμήγματος διαχωρίζουν τη βάλανο από το έσω πέταλο της ακροποσθίας με αποτέλεσμα μέχρι το 3ο έτος , το 90% των ακροποσθιών να μπορούν να έλκονται προς τα πίσω και τελικά πριν το 17ο έτος να υπάρχει κάτω από 1% συχνότητα φίμωσης. Η βίαια έλξη της ακροποσθίας πριν το 4ο έτος πρέπει να αποφεύγεται από τους γονείς λόγω υψηλού κινδύνου τραυματισμού και δημιουργίας υποτροπιαζουσών συμφύσεων. Μετά το 4ο έτος, επί επιμονής της φίμωσης και συνοδού ύπαρξης βαλανοποσθίτιδας, η τοπική χρήση ήπιων κορτιζονούχων αλοιφών μπορούν να αναστρέψουν την κατάσταση, με χαλάρωση του στενωτικού δακτυλίου.
Στους ενήλικες, η φίμωση σχετίζεται με κακή υγιεινή της περιοχής, υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες και σακχαρώδη διαβήτη.
Το αντίθετο φαινόμενο από τη φίμωση είναι η παραφίμωση, δηλαδή η αδυναμία επαναφοράς της ακροποσθίας μετά από έλξη αυτής προς τα πίσω, η οποία οφείλεται στην δημιουργία οιδήματος της βαλάνου και της στεφανιαίας αύλακας. Συχνότερα είναι ιατρογενής, εξαιτίας μη αποκατάστασης της παραφίμωσης μετά από την αποκάλυψη της βαλάνου είτε για την τοποθέτηση ουροκαθετήρα είτε για την κλινική εξέταση της περιοχής.
Η θεραπεία και στις 2 περιπτώσεις είναι η περιτομή, δηλαδή η εκτομή της ακροποσθίας, η οποία καλό είναι να πραγματοποιείται εν ψυχρώ, δηλαδή σε καταστάσεις μη έντονης φλεγμονής.
Η παραφίμωση είναι δυνατό να αποκατασταθεί και χωρίς επείγουσα περιτομή, με τη χρήση ψυχρών επιθεμάτων, συμπίεση της βαλάνου ή εκκενωτικές παρακεντήσεις αυτής για την ελάττωση της φλεγμονής και χρήση γέλης ξυλοκαϊνης.
Η περιτομή γίνεται εντός 20-30 λεπτών, με τοπική ή γενική αναισθησία, με χρήση διαθερμίας ή laser.
Η τοπική αναισθησία επιτυγχάνεται με κυκλοτερή έγχυση διαλύματος ξυλοκαινης στη βάση του πέους κυκλοτερώς (ring block). Ο Ουρολόγος ανάλογα με την περίπτωση επιλέγει την καλύτερη χειρουργική τεχνική, ώστε να έχει το βέλτιστο, λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα (double-sleeve, guillotine technique, dorsal slit technique). Παράλληλα με την περιτομή, αντιμετωπίζεται και η συνοδός ύπαρξη βραχέος χαλινού. Σε κάθε περίπτωση τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα για την πλαστική, τα οποία λιώνουν εντός 20-25 ημέρων. Η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται αμέσως μετά, με τον ασθενή να έχει μια ελαφρά περίδεση με ειδικές γάζες, οι οποίες θα αφαιρεθούν το επόμενο πρωί, οπότε και θα εκτιμηθεί η μετεγχειρητική εικόνα. Υπάρχει πάντα η περίπτωση οιδήματος και μικροαιματωμάτων στην περιοχή της περιτομής, όλα όμως υποχωρούν πολύ σύντομα. Ερεθισμός επίσης πάνω στη βάλανο είναι σχετικά συχνός για μερικές μέρες, ειδικά σε περιπτώσεις χρόνιας φίμωσης και φλέγμονης.
Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα σε κάθε δραστηριότητα, αλλά πρέπει να απέχει από σεξουαλική δραστηριότητα για περίπου 20 μέρες, μέχρι την πλήρη επούλωση του πέους. Ο πόνος είναι ελάχιστος, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για παυσίπονα. Συνήθως χρειάζεται η λήψη μιας αντιβίωσης προληπτικά για 3 μέρες. Παράλληλα, δίνονται οδηγίες για πεόλουτρα με χαμομήλι, το οποίο επιδρά καταπραυντικά και αντισηπτικά.
Μετά από πληθώρα μελετών, οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο ότι η περιτομή υπερτερεί έναντι της μη περιτομής για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων ειδικά σε άρρενα βρέφη, των λοιμώξεων με HIV, ΗPV (υπεύθυνου ιού για την ανάπτυξη οξυτενών κονδυλωμάτων) και της ανάπτυξης καρκίνου του πέους. Μικρό ίσως πλεονέκτημα παρουσιάζει στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου χάρη στο μικρότερο φορτίο HPV ιού που φέρει ο περιτομημένος άνδρας.
Eξαιρώντας την ένδειξη της περιτομής βάσει θρησκευτικών πεποιθήσεων, η περιτομή είναι πρωτίστως μια πλαστική επέμβαση, που αν και πολύ απλή, μπορεί να επιφέρει αισθητικό ή και λειτουργικό πρόβλημα στον ασθενή, αν δεν γίνει με το σωστό τρόπο.
Υπάρχουν και έχουν μελετηθεί τα πλεονεκτήματα της περιτομής. Προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, βαλανοποσθίτιδες, προστασία από μόλυνση με τους ιούς HIV και ΗPV (οξυτενή κονδυλώματα), μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης ουρολοιμώξεων (για τα άρρενα βρέφη) και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πέους.
Συχνά, οι ασθενείς αγωνιούν για την πιθανότητα να έχουν μετεγχειρητικά ενοχλήσεις ή πόνο, αυξημένη ή μειωμένη ευαισθησία στη βάλανο του πέους που τώρα θα έχει αποκαλυφθεί ή ακόμα και στυτική δυσλειτουργία ή πρόωρη εκσπερμάτιση. Το ερώτημα αυτό έρχονται να απαντήσουν πολύ πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες καταλήγουν στο ότι τελικά δεν υπάρχει καμία διαφορά στη σεξουαλική εμπειρία ενός ασθενούς που έχει υποβληθεί σε περιτομή, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν δυσάρεστες «παρενέργειες» από την επέμβαση.
Έτσι λοιπόν, σε περιπτώσεις όπου η περιτομή έχει απόλυτη ένδειξη, όπως σε φίμωση, ο ασθενής δεν θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις μελλοντικές του «επιδόσεις».
Ιατρείο Μαρούσι
ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5,
7ος όροφος,
210 686 7637
Copyright © 2024 Αττική Ουρολογία
Design & Developed by Zonepage