Η διουρηθρική προστατεκτομή TURiS αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ). Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει τα συμπτώματα της ΚΥΠ. Ωστόσο, η σημαντικότερη παράμετρος για την ορθή εφαρμογή της επέμβασης και την αποφυγή επιπλοκών, αποτελεί η εξειδίκευση και εμπειρία του Χειρουργού Ουρολόγου.
Η διουρηθρική προστατεκτομή, συγκεκριμένα η διουρηθρική εκτομή του αδενώματος του προστάτη είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ). Η υπερπλασία του προστάτη είναι μια κοινή πάθηση σε ηλικιωμένους άνδρες που χαρακτηρίζεται από διόγκωση του προστάτη αδένα. Συγκεκριμένα, η ΚΥΠ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα του ουροποιητικού, όπως δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, αδύναμη ροή ούρων, συχνοουρία και ατελές άδειασμα της ουροδόχου κύστης.
Η διουρηθρική προστατεκτομή θεωρείται το gold standard για τη χειρουργική αντιμετώπιση της ΚΥΠ λόγω της αποτελεσματικότητάς της στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τα τελευταία 20 χρόνια, η κλασική διουρηθρική προστατεκτομή έχει αντικατασταθεί από τη λεγόμενη TURiS προστατεκτομή ή αλλιώς Plasma εξάχνωση του προστάτη. Η διουρηθρική προστατεκτομή TURis, παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερα αποτελέσματα. Χάρη στην τεχνολογία της μονοπολικής διαθερμίας και του κλειστού κυκλώματος που παρέχει, μπορεί να γίνεται και σε αρκετά μεγαλύτερους προστάτες, άνω των 100 κυβικών εκατοστών.
Η ΚΥΠ είναι η κύρια ένδειξη για τη διουρηθρική προστατεκτομή TURis. Καθώς οι άνδρες γερνούν, ο αδένας του προστάτη συχνά μεγεθύνεται. Το γεγονός αυτό μπορεί να συμπιέσει την ουρήθρα και να εμποδίσει τη ροή των ούρων. Τα συμπτώματα της ΚΥΠ μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και περιλαμβάνουν:
Ωστόσο, η διουρηθρική προστατεκτομή TURis προβλέπεται, όταν η ιατρική θεραπεία με άλφα-αναστολείς ή αναστολείς 5-άλφα-αναγωγάσης αποτυγχάνει να ανακουφίσει συμπτώματα ή επιπλοκές. Πιο συγκεκριμένα εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:
Η διουρηθρική προστατεκτομή ανακουφίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα του ουροποιητικού που σχετίζονται με την BPH. Οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν σημαντική βελτίωση στη ροή των ούρων. Συγκεκριμένα, μπορεί να φτάσει το 200-300%, μείωση της συχνότητας και της επείγουσας ανάγκης. Μετά τη διουρηθρική προστατεκτομή Turis, οι ασθενείς έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς ανάγκη για φάρμακα και βέβαια με μια χρονική διάρκεια άνω των 20 ετών.
Προεγχειρητική προετοιμασία
Η προεγχειρητική προετοιμασία περιλαμβάνει μια ενδελεχή ιατρική αξιολόγηση συμπεριλαμβανομένων των εξής:
Συνήθως συνιστάται στους ασθενείς να σταματήσουν να παίρνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος και να υποβληθούν σε μια περίοδο νηστείας πριν από την επέμβαση.
Η διουρηθρική προστατεκτομή συνήθως εκτελείται με ραχιαία ή γενική αναισθησία. Η επιλογή της αναισθησίας εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και την προτίμηση του αναισθησιολόγου και του χειρουργού.
Στάδιο 1
Εισαγωγή του Ρεζεκτοσκόπιου: Ένα ρεζεκτοσκόπιο, ένα εξειδικευμένο ενδοσκοπικό όργανο, εισάγεται μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη. Το ρεζεκτοσκόπιο αποτελείται από μια πηγή φωτός, μια κάμερα και ένα ηλεκτρόδιο βρόχου που χρησιμοποιείται για την εκτομή (κοπή) ιστού.
Στάδιο 2
Εκτομή προστατικού ιστού: Χρησιμοποιώντας το ηλεκτρόδιο βρόχου, ο χειρουργός αφαιρεί μικρά κομμάτια προστατικού ιστού με τη χρήση μονοπολικής ηλεκτρικής ενέργειας που εμποδίζουν την ουρήθρα. Ο Χειρουργός Ουρολόγος με τη μέθοδο TURiS έχει την επιπλέον δυνατότητα να εξαχνώνει τον ιστό, κάνοντας την επέμβαση πρακτικά αναίμακτη. Ο ιστός που έχει αφαιρεθεί ξεπλένεται στην ουροδόχο κύστη, στη συνέχεια αφαιρείται στο τέλος της διαδικασίας και στέλνεται για βιοψία.
Στάδιο 3
Αιμόσταση: Η αιμορραγία ελέγχεται με την πήξη των αιμοφόρων αγγείων με το ηλεκτρόδιο βρόχου. Η διατήρηση της αιμόστασης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της μετεγχειρητικής αιμορραγίας.
Στάδιο 4
Εισαγωγή καθετήρα: Μετά την εκτομή, ένας καθετήρας Foley τριών κατευθύνσεων εισάγεται στην ουροδόχο κύστη για να επιτρέψει τη συνεχή πλύση της ουροδόχου κύστεως και την παροχέτευση των ούρων. Η άρδευση βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος και στην απόφραξη της ουρήθρας.
Η μετεγχειρητική φροντίδα περιλαμβάνει:
Ωστόσο, η διουρηθρική προστατεκτομή, ιδιαίτερα η TURiS προστατεκτομή, παραμένει το χρυσό πρότυπο για τη χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η αποτελεσματικότητά του στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της ροής των ούρων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι καλά τεκμηριωμένη. Παρά τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές, τα οφέλη της διουρηθρικής προστατεκτομής TURis την καθιστούν την πρώτη επιλογή για πολλούς ασθενείς με σημαντικά συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας προστάτη.
Η αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη (ΚΥΠ) πραγματοποιείται με διάφορες μεθόδους. Η διουρηθρική προστατεκτομή TURis είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος. Έχει συνδεθεί με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών και μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο. Εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε την καλοήθη υπερπλασία προστάτη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο- Ανδρολόγο, Δρ. Σταύρο Τυριτζή. Ο ιατρός θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, βάσει των δικών σας αναγκών.
Η Turis προστατεκτομή χρησιμοποιείται εδώ και 20 χρόνια ως θεραπεία αντιμετώπισης της υπερπλασίας του προστάτη. Ως ελάχιστα επεμβατική μέθοδος είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας, έναντι της κλασικής διουρηθρικής προστατεκτομής.
Κατάλληλοι υποψήφιοι είναι εκείνοι που φέρουν συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας, ενώ συγχρόνως πάσχουν από διάφορες παθήσεις του ουρουποιητικού συστήματος (λιθίαση).
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν μέσα σε γρήγορο χρονικό διάστημα βελτιωμένη κλινική εικόνα και αποκτούν ένα πιο ποιοτικό τρόπο ζωής.
Η εμπειρία και εξειδίκευση του ιατρού είναι εξαιρετικά σημαντική για να γίνει η διαδικασία όλο και πιο ανώδυνη.
Μετά τη διουρηθρική προστατεκτομή μπορεί να εμφανιστεί ελαφριά αιμορραγία ή συχνουρία, τα οποία σταδιακά υποχωρούν.
Το κόστος της διουρηρθικής προστατεκτομής καθορίζεται από τις ανάγκες του ασθενούς. Γι’ αυτό και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο.
Ιατρείο Μαρούσι
ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5,
7ος όροφος,
210 686 7637
Copyright © 2024 Αττική Ουρολογία
Design & Developed by Zonepage