Αρχική / Συχνές Ουρολογικές Επεμβάσεις / Διουρηθρική Αφαίρεση Όγκου Ουροδόχου Κύστης

Διουρηθρική Αφαίρεση Όγκου Ουροδόχου Κύστης

Διουρηθρική εκτομή όγκων ουροδόχου κύστης (TURBΤ: TransUrethral Resection of Bladder Τumors)

Η διουρηθρική εκτομή των όγκων της ουροδόχου κύστης (TURBT) είναι o ακρογωνιαίος λίθος στη διάγνωση, σταδιοποίηση και θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που εκτελείται μέσω της ουρήθρας, επιτρέποντας την άμεση πρόσβαση στην ουροδόχο κύστη χωρίς την ανάγκη εξωτερικών τομών. Η TURBT είναι απαραίτητη για την αρχική διάγνωση, την οριστική σταδιοποίηση και, σε πολλές περιπτώσεις, την πλήρη θεραπεία του μη μυοδιηθητικού, επιφανειακού καρκίνου της ουροδόχου κύστης (NMIBC).

Ενδείξεις για TURBT

Διάγνωση καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Η TURBT ενδείκνυται κυρίως για ασθενείς με υποψία καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ο οποίος τυπικά εντοπίζεται μέσω συμπτωμάτων όπως αιματουρία (αίμα στα ούρα), συχνουρία ή πόνος κατά την ούρηση. Αρκετά συχνά ανευρίσκεται τυχαία σε έναν υπέρηχο η μια αξονική τομογραφία που γίνεται για άλλο λόγο. Είναι η τυπική διαδικασία για τη λήψη δειγμάτων ιστού για ιστοπαθολογική εξέταση για την επιβεβαίωση της παρουσίας και του τύπου του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Σταδιοποίηση και Θεραπεία

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης κατηγοριοποιείται σε δύο βασικούς τύπους: μη μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης (NMIBC) και μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης (MIBC). Το TURBT είναι ζωτικής σημασίας για τη σταδιοποίηση του καρκίνου, προσδιορίζοντας το βάθος της διήθησης στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και την παρουσία καρκινώματος in situ (CIS). Για το NMIBC, το TURBT μπορεί συχνά να χρησιμεύσει ως οριστική θεραπεία, ιδιαίτερα για όγκους χαμηλού βαθμού.

Ιατρείο Αμπελόκηποι

Λ. Κηφισίας 39, 6ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

211 0121745

Ιατρείο Μαρούσι

ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5, 7ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

210 6867637

Ιατρείο Αμπελόκηποι

Λ. Κηφισίας 39, 6ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

211 0121745

Ιατρείο Μαρούσι

ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5, 7ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

210 6867637

Η διαδικασία

Προεγχειρητική προετοιμασία

Η προεγχειρητική προετοιμασία περιλαμβάνει ενδελεχή ιατρική αξιολόγηση, εξετάσεις ούρων για τον αποκλεισμό μόλυνσης και απεικονιστικές μελέτες όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία για την αξιολόγηση της έκτασης του όγκου. Συνήθως συνιστάται στους ασθενείς να σταματήσουν να παίρνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος και να νηστεύουν πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Αναισθησία

Η TURBT συνήθως εκτελείται υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία. Η επιλογή της αναισθησίας εξαρτάται από τη γενική υγεία του ασθενούς και τις προτιμήσεις του χειρουργού.

Χειρουργική Τεχνική

Εισαγωγή του Ρεζεκτοσκόπιου: Ένα ρεζεκτοσκόπιο, ένα όργανο που συνδυάζει ψηφιακή κάμερα, πηγή φωτός και βρόχο ηλεκτροκαυτηριασμού, εισάγεται μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να δει το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης (κυστεοσκόπηση) και να εντοπίσει τον όγκο. Υπάρχει πλέον και η δυνατότητα προηγμένης όρασης με τεχνολογία narrow band imaging που αυξάνει τη διακριτική μας ευχέρεια, ειδικά σε εξαιρετικά μικροσκοπικούς όγκους.

Εκτομή όγκου: Ο βρόχος ηλεκτροκαυτηριασμού χρησιμοποιείται για την εκτομή του όγκου σε μικρά θραύσματα ή ολόκληρος (en bloc). Ο βρόχος κόβει και καυτηριάζει ταυτόχρονα αγγεία, ελαχιστοποιώντας την αιμορραγία. Ο στόχος είναι να αφαιρεθεί πλήρως ο όγκος, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του μυός της ουροδόχου κύστης που βρίσκεται κάτω από τον όγκο για να εκτιμηθεί το βάθος της διήθησης.

Αιμόσταση και συλλογή δειγμάτων: Τα αιμορραγικά αγγεία καυτηριάζονται για να διατηρηθεί η αιμόσταση. Τα τμήματα του όγκου που αφαιρέθηκαν συλλέγονται και αποστέλλονται για παθολογική εξέταση για να προσδιοριστεί ο τύπος, ο βαθμός και το στάδιο του καρκίνου.

Μετεγχειρητικά μέτρα: Μετά την εκτομή, η ουροδόχος κύστη ξεπλένεται για να καθαριστούν τυχόν εναπομείναντες θρόμβοι αίματος ή υπολείμματα όγκου. Συχνά τοποθετείται ένας καθετήρας για να εξασφαλιστεί η αποστράγγιση της ουροδόχου κύστης και να τοποθετηθούν πλύσεις με φυσιολογικο ορό, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων.

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο είτε άμεσα είτε μια μέρα μετά την επέμβαση, συνήθως χωρίς καθετήρα. Μπορεί να έχει για μερικές μέρες μετά αιματουρία, δυσουρία ή επιτακτική ούρηση, συμπτώματα που φεύγουν το πολύ σε 3-4 εβδομάδες.

Η TURBT μπορεί να επαναληφθεί με ασφάλεια εάν είναι απαραίτητο, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης που μπορεί να εμφανίσουν υποτροπή και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και θεραπεία.

Κίνδυνοι και Επιπλοκές

Οι επιπλοκές από την επέμβαση είναι σπάνιες και αντιμετωπίζονται εξαιρετικά εύκολα.

Αιμορραγία: Η αιμορραγία είναι η πιο συχνή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της TURBT. Αν και συνήθως ήπια, σοβαρή αιμορραγία μπορεί να απαιτήσει μετάγγιση αίματος ή πρόσθετη χειρουργική επέμβαση.

Διάτρηση ουροδόχου κύστης: Μπορεί να συμβεί διάτρηση του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, ειδικά με βαθιές εκτομές. Αυτό μπορεί να απαιτεί παροχέτευση καθετήρα για αρκετές ημέρες για να επιτραπεί η επούλωση ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, χειρουργική αποκατάσταση.

Λοίμωξη: Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν μετεγχειρητικά. Συχνά χορηγούνται προφυλακτικά αντιβιοτικά για τη μείωση αυτού του κινδύνου.

Αιματουρία: Το αίμα στα ούρα είναι συχνό μετά την TURBT και συνήθως υποχωρεί από μόνο του. Η επίμονη ή έντονη αιμορραγία μπορεί να απαιτεί περαιτέρω παρέμβαση.
Επίσχεση ούρων: Οίδημα ή θρόμβοι αίματος μπορεί να εμποδίσουν τη ροή των ούρων, απαιτώντας προσωρινό καθετηριασμό.

Σχηματισμός στένωσης: Ο ουλώδης ιστός μπορεί να σχηματιστεί στο σημείο της εκτομής ή στην ουρήθρα, οδηγώντας σε στένωση και παρεμπόδιση της ροής των ούρων.

Παρακολούθηση και Επιτήρηση

Η τακτική παρακολούθηση είναι απαραίτητη λόγω του υψηλού ποσοστού υποτροπής του NMIBC. Η παρακολούθηση περιλαμβάνει:

Κυστεοσκόπηση: Τακτικές κυστεοσκοπικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της υποτροπής. Η συχνότητα εξαρτάται από το στάδιο και τον βαθμό του αρχικού όγκου, συνήθως κάθε 3-6 μήνες για τα πρώτα χρόνια, και μετά ετησίως.

Κυτταρολογική εξέταση ούρων: Για την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων στα ούρα που υποδηλώνει υποτροπή.

Αξονική πυελογραφία: Περιοδικές απεικονιστικές μελέτες για την αξιολόγηση του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος, συνήθως 1 φορά ετησίως και ανάλογα με τα ογκολογικά χαρακτηριστικά.

Οι ασθενείς με υποτροπιάζοντα ή υψηλού κινδύνου επιφανειακό καρκίνο ουροδόχου κύστεως μπορεί να περιλαμβάνουν την επανάληψη του TURBT, την έναρξη ενδοκυστικής θεραπείας και την εξέταση πιο ριζικών θεραπειών εάν η νόσος γίνει μυοδιηθητική.

Ενδοκυστική Θεραπεία

Bacillus Calmette-Guérin (BCG): Μια ανοσοθεραπεία που χρησιμοποιείται μετά το TURBT για υψηλού βαθμού επιφανειακό καρκίνο (pT1G3) και in situ καρκίνωμα για τη μείωση της υποτροπής και της εξέλιξης, καθώς και σε περιπτώσεις πολλαπλών όγκων, μεγάλων όγκων ή υποτροπών. 

Ενδοκυστική Χημειοθεραπεία: Η μιτομυκίνη C, και επιρουμπικίνη χρησιμοποιούνται για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής, ιδιαίτερα σε επιφανειακό καρκίνο κύστεως, χαμηλού έως ενδιάμεσου κινδύνου.

Laser Ablation

Τεχνικές laser, όπως το Holmium Laser Ablation, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μικρών όγκων χαμηλού βαθμού, ιδιαίτερα σε ασθενείς που δεν είναι υποψήφιοι για TURBT λόγω συννοσηρότητας.

Συμπέρασμα

Η διουρηθρική εκτομή των όγκων της ουροδόχου κύστης (TURBT) είναι μια ενδοσκοπική, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για τη διαχείριση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ιδιαίτερα του μη μυοδιηθητικού, επιφανειακού καρκίνου ουροδόχου κύστης. Εξυπηρετεί τόσο διαγνωστικούς όσο και θεραπευτικούς ρόλους, επιτρέποντας ακριβή σταδιοποίηση και ταξινόμηση των όγκων, ενώ παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα και έλεγχο του όγκου. Η TURBT παραμένει το χρυσό πρότυπο λόγω της ελάχιστα επεμβατικής φύσης, της αποτελεσματικότητας και του ρόλου της στη συνεχή επιτήρηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ