Αρχική / Συμπτώματα / Νυκτουρία

Νυκτουρία

Η νυκτουρία είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη συχνή ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο διαδεδομένο σε μεσήλικες και μεγαλύτερους ενήλικες. Η νυκτουρία μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου και διάφορα προβλήματα υγείας και ποιότητας ζωής.

Τα άτομα που πάσχουν από νυκτουρία βιώνουν συχνά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσουν, διαταράσσοντας τον ύπνο τους και μειώνοντας τη συνολική ποσότητα και ποιότητα ύπνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη συνολική αίσθηση ευεξίας. Η παρατεταμένη στέρηση ύπνου λόγω νυκτουρίας έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων, μειωμένη γνωστική λειτουργία, μειωμένη παραγωγικότητα εργασίας και μειωμένη συνολική ποιότητα ζωής. Αυτό το άρθρο στοχεύει να εμβαθύνει στις αιτίες, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές, τη διάγνωση και τη διαχείριση της νυκτουρίας.

Αιτίες

Η πιο κοινή αιτία νυκτουρίας είναι η υπερπαραγωγή ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας, γνωστή ως νυκτερινή πολυουρία. Ο ακριβής ορισμός της νυκτερινής πολυουρίας είναι όταν ο συνολικός όγκος ούρων κατά τη διάρκεια της νύκτας ξεπερνά το 40% του συνολικού όγκου όλου του 24ωρου. Σε αυτή την κατάσταση, τα νεφρά παράγουν μια αφύσικα μεγάλη ποσότητα ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου, οδηγώντας σε αυξημένη συχνουρία. Η νυκτερινή πολυουρία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η υπερβολική πρόσληψη υγρών πριν τον ύπνο, ορισμένα φάρμακα, ο διαβήτης, οι νεφρικές διαταραχές, οι ορμονικές ανισορροπίες και οι καρδιακές παθήσεις και ειδικά η καρδιακή ανεπάρκεια.

Άλλες αιτίες νυκτουρίας περιλαμβάνουν δυσλειτουργία αποθήκευσης της ουροδόχου κύστης, απόφραξη της ουροδόχου κύστης από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως κυστίτιδα και προστατίτιδα και διαταραχές ύπνου όπως η υπνική άπνοια. 

Ιατρείο Αμπελόκηποι

Λ. Κηφισίας 39, 6ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

211 0121745

Ιατρείο Μαρούσι

ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5, 7ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

210 6867637

Ιατρείο Αμπελόκηποι

Λ. Κηφισίας 39, 6ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

211 0121745

Ιατρείο Μαρούσι

ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5, 7ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

210 6867637

Διάγνωση

Η διάγνωση της νυκτουρίας απαιτεί μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού και των συμπτωμάτων ενός ατόμου. Μπορεί να διεξαχθούν φυσική εξέταση, ανάλυση ούρων, εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές μελέτες για τον εντοπισμό τυχόν υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων που συμβάλλουν στη νυκτουρία. Μπορούν επίσης να αξιολογηθούν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη υγρών, την παροχή ούρων και τα πρότυπα ύπνου ενός ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει μελέτη ύπνου για να αποκλειστούν τυχόν συνυπάρχουσες διαταραχές ύπνου, όπως η υπνική άπνοια που εμφανίζεται σε παχύσαρκους και καπνιστές.

Θεραπεία

Η θεραπεία της νυκτουρίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό oι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση αυτής της πάθησης. Η αποφυγή της υπερβολικής πρόσληψης υγρών πριν από τον ύπνο, ειδικά των ποτών που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παραγωγής ούρων τη νύχτα. Συνιστάται ο περιορισμός της πρόσληψης υγρών κατά τις βραδινές ώρες, αν και δεν πρέπει να περιορίζεται υπερβολικά για να εξασφαλιστεί επαρκής ενυδάτωση. Η διπλή κένωση, η οποία απαιτεί άδειασμα της κύστης δύο φορές πριν τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του υπολειπόμενου όγκου ούρων και στη βελτίωση της κένωσης της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της νυκτουρίας ή για να στοχεύσουν την υποκείμενη αιτία. Η δεσμοπρεσίνη, μια συνθετική ορμόνη που μειώνει την παραγωγή ούρων, μπορεί να συνταγογραφηθεί για άτομα με νυχτερινή πολυουρία. Τα διουρητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της νυχτερινής παραγωγής ούρων σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρικά προβλήματα. Τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των υπερδραστηριοποιημένων μυών της ουροδόχου κύστης, ενώ οι α-αναστολείς μπορούν να βελτιώσουν την κένωση της κύστης σε άτομα με κατακράτηση ή απόφραξη ούρων. Για άτομα με νυκτουρία που προκαλείται από άπνοια ύπνου ή άλλες διαταραχές ύπνου, η θεραπεία της υποκείμενης διαταραχής ύπνου μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της νυκτουρίας. Η θεραπεία συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) είναι συνήθως αποτελεσματική στη διαχείριση της υπνικής άπνοιας και στη συνέχεια στη μείωση της νυκτερινής παραγωγής ούρων. Η νυκτουρία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική ευεξία ενός ατόμου. Ωστόσο, η εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης μπορεί να μετριάσει τον αντίκτυπό της. Η διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου, η άσκηση καλής υγιεινής ύπνου και η χρήση τεχνικών χαλάρωσης πριν τον ύπνο μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ουρολόγος είναι εκείνος που θα καθορίσει την ακριβή αιτία του προβλήματος και θα προτείνει την σωστή θεραπεία, συντηρητική, φαρμακευτική ή χειρουργική.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ