Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες είναι αναγκαία η ριζική αφαίρεση του νεφρού, δηλαδή η αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού. Αυτό συμβαίνει στους μεγάλους όγκους του νεφρού, σταδίου pT3 ή άνω, σε περιπτώσεις όπου δεν είναι χειρουργικά εφικτή ή ογκολογικά σωστή η μερική νεφρεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση μόνο του όγκου και ανεξαρτήτως του μεγέθους του, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις όπου ο νεφρός δεν είναι πια λειτουργικός (που ορίζεται ως νεφρός με λειτουργία κάτω από 20% σε στατικό σπινθηρογράφημα νεφρών) και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ασθενή, όπως λοιμώξεις, κοιλιακούς πόνους ή αιμορραγίες. Ο ουρολόγος μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια τις παραπάνω ενδείξεις έχοντας στα χέρια του απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, αλλά και το σπινθηρογράφημα του νεφρού.
Στις παραπάνω περιπτώσεις, η ρομποτική ριζική ή ολική νεφρεκτομή παρέχει εξαιρετικά αποτελέσματα, ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Ειδικά όμως σε δύσκολες και απαιτητικές χειρουργικά περιπτώσεις, όπως π.χ. σε μεγάλους όγκους νεφρού, σε συνύπαρξη θρόμβων σε μεγάλα αγγεία και σε πυονέφρους, ακόμα σε παχύσαρκους ασθενείς, όπου η ανατομία του ασθενούς είναι ιδιαίτερα δύσκολη και το χειρουργικό πεδίο εχθρικό, η ρομποτική daVinci τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον χειρουργό και να τον διευκολύνει πολύ.
Χαρακτηριστικά, τα περιστατικά στα οποία χρησιμοποιείται η ρομποτική ριζική νεφρεκτομή έχει αυξηθεί από 1.5% σε 27% το 2015 στις ΗΠΑ, ενώ πλέον στις μέρες μας θεωρείται η gold standard μέθοδος.
H πρώτη ρομποτική ριζική νεφρεκτομή έγινε το 2000. Από τότε, η εξέλιξη της ρομποτικής τεχνολογίας ήταν εκρηκτική και ταχύτατη, δίνοντας 6 γενιές ρομποτικών συστημάτων, ρομποτικών συστημάτων μονής οπής (single-port), με ενσωματωμένο περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence). Όλα αυτά, κάνουν πλέον τη χειρουργική του νεφρού πολύ πιο εύκολη στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού. Να τονίσουμε, ότι το ανοικτό χειρουργείο στο νεφρό θεωρείται απαρχαιωμένη τεχνική και χρησιμοποιείται μόνο σε πολύ ελάχιστες περιπτώσεις.
Η ρομποτική ριζική νεφρεκτομή έχει τις ίδιες ακριβώς αρχές με κάθε ρομποτική επέμβαση. Διενεργείται μέσα από μικρές οπές των 8 χιλιοστών στην κοιλιακή χώρα, με τη χρήση πνευμοπεριτοναίου, δηλαδή το φούσκωμα της κοιλίας με αέριο διοξείδιο του άνθρακα, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για τις χειρουργικές κινήσεις. Στην περίπτωση της ριζικής νεφρεκτομής, ο νεφρός κινητοποιείται εξ’ολοκλήρου από τις γειτονικές του δομές, μαζί με το περινεφρικό λίπος και κατά περίπτωση μαζί με το επινεφρίδιο και τους τοπικούς λεμφαδένες και απολινώνονται και διατέμνονται τα κεντρικά νεφρικά αγγεία και ο ουρητήρας του.
Μόλις αποκολληθεί πλήρως, τοποθετείται σε ειδικό λαπαροσκοπικό σάκο, ο οποίος στη συνέχεια αφαιρείται μέσα από μια μεγαλύτερη τομή, περίπου 6 εκατοστών, συνήθως στη βουβωνική χώρα χαμηλά, στο τέλος της επέμβασης. Η τομή αυτή δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον ασθενή, δεν προκαλεί πόνο και δεν αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης μετεγχειρητικής κήλης.
Ο ασθενής κινητοποιείται το ίδιο απόγευμα και συνήθως φεύγει από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα. Ο πόνος, η αιμορραγία, η ανάπτυξη κηλών είναι μηδαμινά, ενώ η επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα γίνεται εντός 1-2 εβδομάδων.
Η συμβατική λαπαροσκοπική επέμβαση, είναι και αυτή λιγότερο επεμβατική, αλλά περιορίζει την ακρίβεια του γιατρού, την οπτική ικανότητα και την ευελιξία στις κινήσεις του, ειδικά σε επεμβάσεις που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα., όπως π.χ. σε καρκίνους που συνοδεύονται από θρόμβους μέσα στη νεφρική φλέβα ή την κάτω κοίλη φλέβα, σε νεφρούς με πολύπλοκη ανατομία ή πολλαπλά νεφρικά αγγεία.
Πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει την υπεροχή της ρομποτικής ριζικής νεφρεκτομής έναντι της απλής, συμβατικής λαπαροσκοπικής μεθόδου, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων καρκίνων του νεφρού, όπου είναι αναγκαίες οι ρομποτικές δεξιότητες και η ενισχυμένη όραση ώστε να μην χρειαστεί η μετατροπή της επέμβασης σε ανοικτή. Φάνηκε ότι η πιθανότητα της μετατροπής της ριζικής νεφρεκτομής σε ανοικτή είναι μεγαλύτερη, όταν ξεικινάει η επέμβαση ως λαπαροσκοπική. Αντίθετα, αυτό δεν συμβαίνει όταν η επέμβαση ξεκινά ρομποτικά. Η μετατροπή της επέμβασης σε ανοικτή, αυξάνει σημαντικά τον χρόνο νοσηλείας και την πιθανότητα επιπλοκών. Παράλληλα, άλλες μελέτες δείχνουν πλεονέκτημα της ρομποτικής ριζικής νεφρεκτομής, η οποία έχει λιγότερες επιπλοκές και απώλεια αίματος.
Επιπροσθέτως, μια σημαντική μελέτη από το ROSULA group σε πάνω από 940 ασθενείς, ανέδειξε ότι οι χειρουργοί προτιμούσαν τη χρήση της ρομποτικής ριζικής νεφρεκτομής έναντι της συμβατικής λαπαροσκοπικής επέμβασης κατά 30%, σε περιπτώσεις παχυσάρκων ασθενών, μεγάλων καρκίνων σταδίου 3 και 4, συνύπαρξης μεταστάσεων που έπρεπε να αφαιρεθούν ταυτόχρονα, ασθενών με συνοδά νοσήματα ή χαμηλού αιματοκρίτη. Η εξήγηση φυσικά βρίσκεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχει η ρομποτική τεχνολογία στον ουρολόγο και κυρίως καλύτερη όραση, ακρίβεια χιλιοστού στις χειρουργικές κινήσεις, αυτονομία και εργονομία του χειρουργού και σεβασμός των ανατομικών δομών, κάτι που εξαργυρώνεται σε πολύ μικρότερο εσωτερικό stress στον ανθρώπινο οργανισμό.
Συμπερασματικά, η ρομποτική ριζική νεφρεκτομή αποτελεί σήμερα την πρώτη επιλογή θεραπείας σε περιπτώσεις όπου είναι αναγκαία η αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού και κυρίως σε μεγάλους όγκους του νεφρού ή σε νεφρούς που δεν λειτουργούν πια και δημιουργούν προβλήματα στον ασθενή. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση, με πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή και μικρή νοσηρότητα.
Ιατρείο Μαρούσι
ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5,
7ος όροφος,
210 686 7637
Copyright © 2024 Αττική Ουρολογία
Design & Developed by Zonepage