O καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 10ος συχνότερος συμπαγής καρκίνος στον άνθρωπο, με συχνότητα 10/100.000 στους άνδρες και 3/100.000 στις γυναίκες. Ο βασικότερος προδιαθεσικός παράγοντας είναι το κάπνισμα. Δυστυχώς, πρόκειται για έναν επιθετικό τύπο καρκίνου, ο οποίος απαιτεί πολλαπλές θεραπείες και συνεχή παρακολούθηση. Διακρίνεται στον επιφανειακό ή μη μυοδιηθητικό (καρκίνος που δεν διηθεί τα βαθύτερα, μυϊκά στρώματα της κύστης) και στον μυοδιηθητικό, ο οποίος αποτελεί και την πιο επιθετική μορφή του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως και αν αφεθεί χωρίς καμιά θεραπεία, ο ασθενής εμφανίζει μεταστάσεις εντός 2 ετών.
Ο μυοδιηθητικός όγκος της ουροδόχου κύστεως αποτελεί απόλυτη ένδειξη για ριζική κυστεκτομή, δηλαδή την αφαίρεση της κύστεως και την εκτροπή των ούρων με τη χρήση τμήματος λεπτού εντέρου. Σε όλες τις περιπτώσεις η κυστεκτομή συνοδεύεται από εκτεταμένη εκτομή των λεμφαδένων της πυέλου.
Στον άνδρα αφαιρείται και ο προστάτης με τις σπερματοδόχους κύστεις (ριζική κυστεοπροστατεκτομή), ενώ στη γυναίκα αποφασίζεται από κοινού με την ασθενή η διατήρηση της μήτρας και των εξαρτημάτων της (π.χ. σε νεαρές ασθενείς).
H επέμβαση συνδυάζεται και με διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας σε άνδρες και γυναίκες, ενώ σε νεαρές γυναίκες μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και η μήτρα και σημαντικό μέρος του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος.
Η εκτροπή των ούρων (ορθότοπη, δηλαδή με δημιουργία νεοκύστεως από λεπτό έντερο και τοποθέτησή της στη θέση της ουροδόχου κύστης ή ετερότοπη με δημιουργία στομίας στο δέρμα, δηλαδή παρά φύσιν έδρας που αλλιώς ονομάζεται ουρητηρο-ειλεοδερμοστομία ή ουρητηροδερμοστομία) αποφασίζεται με βάση πολλαπλούς παράγοντες, τους οποίους υποχρεούται ο χειρουργός-ουρολόγος να τις συζητά με τον ασθενή του.
Να τονίσουμε ότι αν καθυστερήσει ο ασθενής πάνω από 3 μήνες από την αρχική διάγνωση να υποβληθεί σε ριζική κυστεκτομή, αυτό επιβαρύνει αρνητικά την πρόγνωση και την επιβίωση.
Οι απόλυτες & σχετικές αντενδείξεις για την δημιουργία νεοκύστεως από λεπτό έντερο είναι οι ακόλουθες:
Οι απόλυτες αντενδείξεις είναι:
Οι σχετικές αντενδείξεις είναι:
Πρόκειται ουσιαστικά για μία από τις πιο απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις, η οποία εμφανίζει ακόμα και στα μεγαλύτερα κέντρα παγκοσμίως, υψηλό ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Ιδανικά και σε ασθενείς με καλή νεφρική λειτουργία και κατάσταση υγείας, χορηγείται πριν το χειρουργείο νεοεπικουρική χημειοθεραπεία (neoadjuvant), η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιβίωση κατά 5-7%, εξαλείφοντας τις πιθανές μικρομεταστάσεις που συχνά έχουν οι ασθενείς με διηθητικό καρκίνο κύστεως κατά τη διάγνωση.
Τα τελευταία χρόνια η ρομποτική ριζική κυστεκτομή, αρχίζει να γίνεται η πρώτη επιλογή, υπερτερώντας της ανοικτής επέμβασης, όπως αυτό φαίνεται από μεγάλες, πολυκεντρικές μελέτες, αλλά και από την καθημερινή, κλινική μας εμπειρία.
H ρομποτική ριζική κυστεκτομή είναι:
Η ρομποτική προσέγγιση έρχεται να προσφέρει τη δυνατότητα στον ασθενή για μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών, κάτι που είναι η αχίλλειος πτέρνα της ανοικτής επέμβασης ακόμα και στα πιο έμπειρα χέρια, με ποσοστά που αγγίζουν το 58%. Με τη ρομποτική ριζική κυστεκτομή, το ποσοστό των επιπλοκών πέφτει δραστικά στο 15-20%.
Είναι αποδεδειγμένη η υπεροχή της στην απώλεια αίματος, στη νοσηλεία στο νοσοκομείο, την ανάγκη για αναλγησία και στο επίπεδο πόνου, ενώ αρχίζουν και διαφαίνονται και πλεονεκτήματα στα θετικά χειρουργικά όρια, στον αριθμό των ολικών λεμφαδένων που αφαιρούνται.
Παρά το ότι μιλάμε για μια τεχνική που διαφέρει χρονικά από την ανοικτή επέμβαση πολλές δεκαετίες, η ρομποτική ριζική κυστεκτομή έχει φτάσει και ξεπεράσει την ανοικτή κυστεκτομή μέσα μόλις σε 15 χρόνια.
Επίσης, διαφαίνεται σημαντική διαφορά στις μετεγχειρητικές λοιμώξεις, αλλά και στο σημαντικό πρόβλημα των επιπλοκών από το γαστρεντερικό σύστημα κατά τουλάχιστον 20%. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η δημιουργία εκτροπής των ούρων πραγματοποιείται πλήρως ενδοσωματικά, χωρίς να πρέπει να βγει το έντερο εκτός της κοιλιακής χώρας, όπως γίνεται παραδοσιακά με την ανοικτή τεχνική.
Με τη ρομποτική μέθοδο, η πολύ απαιτητική αυτή διαδικασία της χρήσης του εντέρου γίνεται με πλήρως ενδοσωματική τεχνική και πρέπει να πραγματοποιείται από χειρουργούς εκπαιδευμένους στην τεχνική.
Το πλεονέκτημα της πλήρους ενδοσωματικής τεχνικής αντικατοπτρίζεται στην ελαχιστοποίηση των τομών (μάλιστα στις γυναίκες, το παρασκεύασμα αφαιρείται από τον κόλπο, χωρίς επιπρόσθετη μεγάλη κοιλιακή τομή), στην μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και στην εφαρμογή πρωτοκόλλων ταχείας ανάρρωσης, με άμεση κινητοποίηση και σίτιση του ασθενούς (fast-track, enhanced recovery protocols).
Η λεμφαδενεκτομή επιτυγχάνεται με εξαιρετική ακρίβεια και αφαίρεση αριθμού λεμφαδένων μεγαλύτερου και από την ανοικτή μέθοδο, με βάση τελευταίες επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Να τονίσουμε ότι με τη ρομποτική κυστεκτομή, μπορεί να διατηρηθεί σε εξαιρετικό επίπεδο η στυτική λειτουργία με διατήρηση των αγγείων και νεύρων της στύσης, εφόσον βέβαια επιτρέπεται από τα ογκολογικά χαρακτηριστικά του ασθενούς.
Η επέμβαση είναι συνήθως πολύωρη και διαρκεί από 2-6 ώρες, ανάλογα με τον τύπο εκτροπής ούρων που θα αποφασιστεί. Ο ασθενής ακολουθεί πρωτόκολλο ταχείας ανάρρωσης, σε κλινικές και χειρουργούς που το εφαρμόζουν, με κινητοποίηση το ίδιο απόγευμα. Καταναλώνει υγρά και σταδιακά μαλακή τροφή από την επόμενη μέρα. Ο πόνος είναι μικρός και ελέγχεται με απλά, ήπια παυσίπονα. Παράλληλα, εκπαιδεύεται συνεχώς στη σωστή χρήση της νεοκύστεως ή την φροντίδα της στομίας αντίστοιχα. Η νοσηλεία κρατά συνήθως 4 μέρες, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το έντερο θα λειτουργήσει γρήγορα. Μπορεί όμως και να κρατήσει μέχρι και 2 εβδομάδες ή και παραπάνω σε περίπτωση ανάπτυξης μετεγχειρητικών επιπλοκών (κυρίως εντερικού ειλεού, ουρολοίμωξης). Μετά το εξιτήριο, ο ασθενής λαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή, ενώ επιστρέφει μετά από 3 εβδομάδες για την αφαίρεση του ουροκαθετήρα, εφόσον έχει νεοκύστη ή την αφαίρεση των ουρητηρικών stents εφόσον έχει στομία. Στην περίπτωση που έχουν τοποθετηθεί οι 2 ουρητήρες απευθείας στο δέρμα, ο ασθενής πρέπει να αλλάζει τα stents που θα έχει κάθε 3-4 μήνες, με μια απλή διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο.
Η ρομποτική ριζική κυστεκτομή είναι μια απαιτητική χειρουργική επέμβαση που γίνεται σε άνδρες και γυναίκες με μυοδιηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστης. Παρέχει εξαιρετικό ογκολογικό έλεγχο και υπερτερεί σημαντικά της ανοικτής μεθόδου χάρη στα πολύ μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών. Χρειάζεται σημαντική εμπειρία και εξειδικευμένα νοσοκομεία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και ασφαλής φροντίδα του ασθενούς, πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Ιατρείο Μαρούσι
ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5,
7ος όροφος,
210 686 7637
Copyright © 2024 Αττική Ουρολογία
Design & Developed by Zonepage