Η ρομποτική χειρουργική στην Ουρολογία κλείνει τα 20 χρόνια της από την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε σε ουρολογική επέμβαση (ριζική προστατεκτομή) και έχει περάσει πλέον σε μια φάση πλήρους ωρίμανσης. Μια χειρουργική προσέγγιση που παντρεύοντας τις ανθρώπινες ιδιότητες με την τεχνολογική τελειότητα, κατάφερε να παρέχει στον ασθενή σημαντικά πλεονεκτήματα.
Η ρομποτική χειρουργική είναι η χειρουργική με ακρίβεια χιλιοστού, προκαλώντας το ελάχιστο εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό τραύμα. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες, αντιαισθητικές, επώδυνες τομές του δέρματος που αποφεύγονται, αλλά και η ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των εσωτερικών ανατομικών δομών.
Έτσι μειώνεται το χειρουργικό stress, η εσωτερική φλεγμονή, η δημιουργία συμφύσεων και φυσικά η απώλεια αίματος που οδηγεί σε μεταγγίσεις και πιθανές επιπλοκές.
Αυτό όμως για το οποίο κατηγορείται ακόμα η ρομποτική χειρουργική από τους πολέμιους της, όπως εξάλλου γίνεται με κάθε νέα τεχνική, είναι το επιθετικό marketing, οι πολλές διαφημίσεις και η υπερβολική διαδικτυακή προβολή, ως το μέσο επικράτησης της τεχνικής έναντι της ανοικτής χειρουργικής.
Αν δούμε όμως ψύχραιμα την μεγάλη εικόνα και μελετήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, θα καταλάβουμε ότι η υπεροχή της ρομποτικής είναι ξεκάθαρη και για αυτό το λόγο εξάλλου συστήνεται από όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας.
Εναπόκειται σε εμάς τους χειρουργούς να αποδείξουμε στον ασθενή μας αυτή την υπεροχή της ρομποτικής, ενημερώνοντας με ειλικρίνεια και χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα για τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της εκάστοτε μεθόδου.
“Έτσι μειώνεται το χειρουργικό stress, η εσωτερική φλεγμονή, η δημιουργία συμφύσεων και φυσικά η απώλεια αίματος που οδηγεί σε μεταγγίσεις και πιθανές επιπλοκές.”
Αυτό όμως για το οποίο κατηγορείται ακόμα η ρομποτική χειρουργική από τους πολέμιους της, όπως εξάλλου γίνεται με κάθε νέα τεχνική, είναι το επιθετικό marketing, οι πολλές διαφημίσεις και η υπερβολική διαδικτυακή προβολή, ως το μέσο επικράτησης της τεχνικής έναντι της ανοικτής χειρουργικής.
Αν δούμε όμως ψύχραιμα την μεγάλη εικόνα και μελετήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, θα καταλάβουμε ότι η υπεροχή της ρομποτικής είναι ξεκάθαρη και για αυτό το λόγο εξάλλου συστήνεται από όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας.
“Εναπόκειται σε εμάς τους χειρουργούς να αποδείξουμε στον ασθενή μας αυτή την υπεροχή της ρομποτικής, ενημερώνοντας με ειλικρίνεια και χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα.”
Η ρομποτική χειρουργική στην Ουρολογία έχει πληθώρα ενδείξεων. Σχεδόν όλες οι ουρολογικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν ρομποτικά σήμερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ΠΡΕΠΕΙ και να γίνονται τα πάντα ρομποτικά.
Οι ρομποτικές ογκολογικές όμως ενδείξεις ειδικά, δηλαδή ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του νεφρού και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, απολαμβάνουν σημαντικών πλεονεκτημάτων έναντι των αντίστοιχων ανοικτών επεμβάσεων.
Καταθέτοντας την απολύτως προσωπική μου επιστημονική γνώμη, θεωρώ ότι ο ασθενής μας έχει να κερδίσει πάρα πολλά επιλέγοντας τη ρομποτική τεχνική. Όχι τόσο για το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα, αλλά για την μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής επιπλοκής, πρώιμης ή όψιμης, τη μικρότερη πιθανότητα για ανάγκη νέας εισαγωγής στο νοσοκομείο, τη μικρότερη δυνατή νοσηλεία, την ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα (φυσιολογική στύση, εγκράτεια ούρων, νεφρική λειτουργία κλπ).
Εξάλλου, η ρομποτική ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ υπερτερεί, ως ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ.
Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλοί από τους καλύτερους ανοικτούς χειρουργούς, έγιναν ακόμη καλύτεροι μετά τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας, διότι έμαθαν να εκτιμούν την ανατομία του ασθενούς καλύτερα (λόγω της τεράστιας μεγέθυνσης που δίνει η ρομποτική κονσόλα) και γιατί άρχισαν να εφαρμόζουν τεχνικές στο ανοικτό χειρουργείο που εφαρμόστηκαν πρώτα στο ρομποτικό.
Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η ρομποτική αποτελεί το ορμητήριο ανάπτυξης και εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη χειρουργική (απεικόνιση ανοσοφθορισμού-FIREFLY™, mini-scopes, image-guided surgery, molecular imaging, 3D printed guided surgery κλπ.).
Η ρομποτική μέθοδος, ως ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του ανοικτού χειρουργείου. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν την ακρίβεια χιλιοστού που επιτυγχάνεται στο χειρουργικό πεδίο, καθώς και τη δυνατότητα συντομότερης ανάκαμψης που δίνεται στον ασθενή.
Ενδεικτικά, η ρομποτική μέθοδος επιτυγχάνει:
Καταλήγοντας, η ρομποτική χειρουργική είναι εδώ για να μείνει, να δώσει καλύτερα αποτελέσματα, να μειώσει την νοσηρότητα του ασθενούς μας και να εξελίξει ακόμα περισσότερο την τεχνική μας επάρκεια. Είναι όμως απολύτως αναγκαία η ειλικρινής ενημέρωση του ασθενούς και η περιγραφή όλων των πτυχών μιας χειρουργικής ή μη θεραπείας, καθώς επίσης και ο σεβασμός της προσωπικής επιθυμίας του ασθενούς πριν την τελική θεραπευτική απόφαση.
Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή
Στις ΗΠΑ, >85% των ριζικών προστατεκτομών γίνονται ρομποτικά. Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι η συχνότερη ρομποτική ουρολογική επέμβαση, με περισσότερες από 4500 επεμβάσεις να έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση.
Γιατί δεν είναι το παραπάνω μόνο αποτέλεσμα του marketing;
Δείτε ακολούθως: H ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι:
Βιβλιογραφικές αναφορές
Παρά το ότι μιλάμε για μια τεχνική που διαφέρει χρονικά από την ανοικτή επέμβαση πολλές δεκαετίες, η ρομποτική ριζική κυστεκτομή έχει φτάσει και ξεπεράσει την ανοικτή κυστεκτομή μέσα μόλις σε 10 χρόνια και μετά από εκτελεσμένες > 2000 επεμβάσεις παγκοσμίως.
Γιατί; H ρομποτική ριζική κυστεκτομή είναι:
Δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες που να μας δίνουν ασφαλή δεδομένα στα λειτουργικά αποτελέσματα, αλλά οι ενδείξεις από τη ρομποτική μιλούν για εξαιρετικά ποσοστά διατήρησης της στύσης και της εγκράτειας ούρων και παρά τη ριζικότητα της επέμβασης.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Bιβλιογραφικές αναφορές
Ιατρείο Μαρούσι
ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5,
7ος όροφος,
210 686 7637
Copyright © 2024 Αττική Ουρολογία
Design & Developed by Zonepage