Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί το 3% όλων των καρκίνων στον άνθρωπο, με 450.000 διαγνώσεις παγκοσμίως ετησίως. Είναι μια πάθηση ανθεκτική σε ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες, για αυτό η αφαίρεση του νεφρού μέχρι πρόσφατα ήταν η πρώτη επιλογή θεραπείας.
Tα τελευταία 15 χρόνια, χάρη στην εξέλιξη των απεικονίσεων με υπερήχους, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, έχει φανεί μια σημαντική αύξηση στην διάγνωση μικρών όγκων του νεφρού, δηλαδή όγκων που δεν ξεπερνούν τα 4 εκατοστά σε μέγεθος και οι οποίοι λέγονται τυχαιώματα, γιατί συνήθως διαγνώσκονται σε έναν τυχαίο έλεγχο. Η συχνότητα που καταγράφεται φτάνει τον 1 ασθενή ανά 10.000 και η αύξηση που παρατηρείται σε αυτούς ξεπερνά το 40%. Γνωρίζοντας ότι από τους μικρούς καρκίνους νεφρού, το 30% αυτών μπορεί να είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να επιλέγουμε τη σωστή αντιμετώπιση, χωρίς να πρέπει να χαθεί ένας ολόκληρος νεφρός με μια χειρουργική επέμβαση.
Οι μικροί όγκοι του νεφρού εφόσον αντιμετωπιστούν εγκαίρως έχουν εξαιρετική πρόγνωση με σχεδόν πλήρη ίαση και επιβίωση πάνω από 96%, ενώ η πιθανότητα να εμφανίσουν μετάσταση είναι κάτω από 1%.
Ήταν λοιπόν αναγκαίο να βρεθεί μια επέμβαση, η οποία θα εξαφανίζει τον καρκίνο, αλλά παράλληλα θα έδινε πλεονεκτήματα στον ασθενή, αφού η διατήρηση του νεφρού οδηγεί σε καλύτερη μελλοντική υγεία και μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, αφού το στρες στον οργανισμό που έχει 2 λειτουργικά νεφρά είναι σαφώς μικρότερο από αυτόν που έχει 1 νεφρό.
Η επέμβαση αυτή λέγεται μερική νεφρεκτομή και συνίσταται στην αφαίρεση μόνο του όγκου του νεφρού, επί υγιών ορίων, διασώζοντας τον υπόλοιπο νεφρό, ο οποίος λειτουργεί κανονικότατα, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται δυσάρεστες εξελίξεις, όπως η νεφρική ανεπάρκεια και η ανάγκη για αιμοκάθαρση.
Επειδή όμως πρόκειται για μια εξαιρετικά λεπτή επέμβαση, χρειαζόμαστε μια χειρουργική επέμβαση που να παρέχει τη μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια για τον ασθενή.
Εδώ λοιπόν ήρθε η da Vinci ρομποτική χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του νεφρού, η οποία μεταφέρει τις καλύτερες τεχνικές της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης και τις εφαρμόζει σε ρομποτικά υποβοηθούμενη, ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση, μέσα από μικρές οπές.
Πλεονεκτήματα Ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία:
Η απλή, συμβατική λαπαροσκοπική επέμβαση, είναι επίσης λιγότερο επεμβατική, αλλά περιορίζει την ακρίβεια του γιατρού, την οπτική ικανότητα και την ευελιξία στις κινήσεις του, ειδικά σε επεμβάσεις που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα. Μην ξεχνάμε ότι ο Ουρολόγος πρέπει να συρράψει σωστά και με ασφάλεια το νεφρικό τραύμα που προκύπτει από την αφαίρεση του όγκου, κάτι που απαιτεί εμπειρία, ευγένεια στον ιστό του νεφρού και ενισχυμένες δεξιότητες.
Τα ρομποτικά όργανα μιμούνται τις κινήσεις των χεριών του χειρουργού αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια και ευρύτερο εύρος κίνησης. Αυτά τα όργανα μπορούν να περιστρέφονται και να λυγίζουν με τρόπους που δεν μπορούν οι ανθρώπινοι καρποί, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον περιορισμένο χώρο που βρίσκεται ο νεφρός. Αυτή η επιδεξιότητα επιτρέπει τη σχολαστική εκτομή του όγκου και πολύπλοκες επεμβάσεις αποκατάστασης, όπως η νεφρορραφή (ράψιμο του νεφρού μετά την αφαίρεση του όγκου).
Σήμερα, παγκοσμίως, η ρομποτική μερική νεφρεκτομή είναι η gold standard επιλογή θεραπείας για τους μικρούς όγκους του νεφρού, όπως αυτό καθορίζεται από τα παγκόσμια επιστημονικά guidelines, στα οποία αναγράφεται ότι είναι καθήκον του Ουρολόγου να αντιμετωπίζει με μερική νεφρεκτομή κάθε όγκο που μπορεί να εξαιρεθεί με ασφάλεια και έχει μέγεθος μέχρι 7 εκατοστά.
Λεπτομέρειες Διαδικασίας
Προεγχειρητικός Σχεδιασμός
Η επιτυχής ρομποτική μερική νεφρεκτομή ξεκινά με σχολαστικό προεγχειρητικό σχεδιασμό. Οι απεικονιστικές μελέτες όπως η αξονική τομογραφία ή η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του μεγέθους, της θέσης και της πολυπλοκότητας του όγκου. Αυτές οι εικόνες βοηθούν στον σχεδιασμό της χειρουργικής προσέγγισης και στην πρόβλεψη πιθανών προκλήσεων.
Τοποθέτηση Ασθενούς και Τοποθέτηση του ρομπότ (docking)
Ο ασθενής συνήθως τοποθετείται σε μια πλαγία θέση κατάκλισης για να παρέχει βέλτιστη πρόσβαση στο νεφρό. Η τοποθέτηση των ρομποτικών trocar έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να επιτρέψει την καλύτερη πρόσβαση και δυνατότητα ελιγμών των ρομποτικών οργάνων. Γενικά, τοποθετούνται 4 με 5 trocar, συμπεριλαμβανομένης μιας για την κάμερα και άλλες για τους ρομποτικούς βραχίονες και τον βοηθό.
Εκτομή όγκου
Αφού αγκυροβολήσει το ρομπότ και δημιουργήσει πνευμοπεριτόναιο, δηλαδή φουσκώσουμε την κοιλιακή χώρα με αέριο διοξείδιο του άνθρακα, ο χειρουργός ξεκινά κινητοποιώντας το νεφρό και απομονώνοντας τον όγκο. Η νεφρική αρτηρία συχνά πρέπει να αποκλειστεί με μικροσκοπική λαβίδα για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια αίματος κατά την εκτομή του όγκου. Χρησιμοποιώντας τα ρομποτικά όργανα, ο χειρουργός ανατέμνει προσεκτικά γύρω από τον όγκο, εξασφαλίζοντας καθαρά περιθώρια, διατηρώντας παράλληλα όσο το δυνατόν περισσότερο φυσιολογικό νεφρικό ιστό.
Νεφρική συρραφή
Μόλις αφαιρεθεί ο όγκος, ο νεφρός ανακατασκευάζεται για να εξασφαλιστεί η αιμόσταση και να αποκατασταθεί η ακεραιότητά του. Αυτό το βήμα περιλαμβάνει τη συρραφή του νεφρικού παρεγχύματος, το κλείσιμο του νεφρικού αποχετευτικού συστήματος, εάν χρειάζεται και πιθανώς την εφαρμογή αιμοστατικών παραγόντων. Η ακρίβεια των ρομποτικών οργάνων είναι ιδιαίτερα ευεργετική κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, επιτρέποντας τη σχολαστική συρραφή και μειώνοντας τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών όπως διαρροές ούρων ή αιμορραγία.
Ο ασθενής που θα υποβληθεί σε ρομποτική μερική νεφρεκτομή θα έχει 4 μικρές οπές στην κοιλιακή χώρα διαμέτρου 8 χιλιοστών μόλις. Θα μείνει στο νοσοκομείο συνήθως 2 μέρες. Ο πόνος θα είναι ελάχιστος, θα κινητοποιηθεί την επόμενη μέρα από το χειρουργείο και θα σιτίζεται κανονικά. Είναι απαραίτητο όμως να προσέχει την έντονη δραστηριότητα για 20 μέρες, αφού τόσο χρόνο χρειάζεται περίπου για να επουλωθεί το νεφρικό τραύμα που έχει δημιουργηθεί μετά από την αφαίρεση του όγκου.
Η πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι και αυτή πολύ μικρή. Οι επιπλοκές όπως αιμορραγία, διαφυγή ούρων αντιμετωπίζονται εύκολα και αποτελεσματικά, χωρίς να χρειάζονται επανεπεμβάσεις.
Η παρακολούθηση του ασθενούς μετά το χειρουργείο γίνεται αποκλειστικά με συνδυασμό μαγνητικής τομογραφίας και υπερήχων ανά 6 μήνες. Μετά όμως την πάροδο 5 ετών κι εφόσον δεν υπάρχει υποτροπή, ο ασθενής θεωρείται πλέον απόλυτα υγιής. Να σημειωθεί ότι η πιθανότητα τοπικής υποτροπής, δηλαδή επανεμφάνισης όγκου κοντά στην περιοχή της μερικής νεφρεκτομής είναι κάτω του 3%, ίδια με αυτή της ριζικής ή ολικής νεφρεκτομής.
Η ρομποτική μερική νεφρεκτομή εξελίσσεται συνεχώς τα τελευταία 15 χρόνια, με την εξέλιξη των νέων ρομποτικών συστημάτων και την εφαρμογή νεών απεικονιστικών μεθόδων όπως τη χρήση ανοσοφθορισμού (τεχνική FIREFLY), με την οποία μπορεί να απεικονιστεί ο όγκος με μεγαλύτερη ακρίβεια, τη χρήση ρομποτικών υπερήχων, με τους οποίους ο ρομποτικός χειρουργός διαθέτει έναν πολύ μικρό υπέρηχο, τον οποίο βάζει πάνω στον νεφρό κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μπορεί έτσι να οριοθετήσει με απόλυτη ακρίβεια χιλιοστού τον όγκο.
Συμπερασματικά, η ρομποτική μερική νεφρεκτομή αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του νεφρού. Η ενισχυμένη ακρίβειά του, η μειωμένη νοσηρότητα και η δυνατότητα για καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα την καθιστούν πολύτιμη επιλογή για ασθενείς με εντοπισμένους όγκους του νεφρού. Οι συνεχιζόμενες τεχνολογικές καινοτομίες και οι προσπάθειες για επέκταση της πρόσβασης υπόσχονται για το μέλλον. Επομένως, στην εποχή της ψηφιακής ιατρικής, η ρομποτική μερική νεφρεκτομή, στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, που ξέρει να χρησιμοποιεί την καλύτερη τεχνολογία, γίνεται ο μεγαλύτερος σύμμαχος για το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον ασθενή με καρκίνο του νεφρού.
Ιατρείο Μαρούσι
ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5,
7ος όροφος,
210 686 7637
Copyright © 2024 Αττική Ουρολογία
Design & Developed by Zonepage