Αρχική / Ρομποτική Χειρουργική / Ρομποτική Αδενωματεκτομή – Εκκολπωματεκτομή

Ρομποτική Αδενωματεκτομή – Εκκολπωματεκτομή

Ρομποτική αδενωματεκτομή-Ρομποτική εκκολπωματεκτομή: Ένας νέος σύμμαχος στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

Η ρομποτική απλή προστατεκτομή ή αδενωματεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση αιχμής για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ), μιας κοινής πάθησης στους ηλικιωμένους άνδρες που χαρακτηρίζεται από τη μεγέθυνση του αδένα του προστάτη. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση αξιοποιεί τη ρομποτική τεχνολογία για τη βελτίωση της χειρουργικής ακρίβειας, τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών. 

Εισαγωγή

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι μια διαδεδομένη κατάσταση μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών, η οποία προκαλεί σημαντικά συμπτώματα ούρησης όπως συχνότητα, επείγουσα ανάγκη, νυκτουρία και ατελή κένωση της ουροδόχου κύστης. Όταν η ιατρική θεραπεία αποτύχει, συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Παραδοσιακά, η ανοιχτή απλή προστατεκτομή ήταν η τυπική θεραπεία για μεγάλους προστάτες, άνω των 100 κυβικών εκατοστών. Όμως ήταν μια εξαιρετικά τραυματική θεραπεία, με μεγάλες τομές στην κοιλιά, αφαίρεση του αδενώματος με το χέρι σχεδόν στα τυφλά, με μεγάλη αιμορραγία, ανάγκη καθετήρα για 1 εβδομάδα και παραμονή στο νοσοκομείο για τουλάχιστον 5 μέρες. Με την έλευση της ρομποτικής υποβοηθούμενης χειρουργικής, η επέμβαση πλέον γίνεται με τον λιγότερο επεμβατικό τρόπο, παρέχοντας μεγάλα πλεονεκτήματα. Η ρομποτική αδενωματεκτομή κερδίζει έδαφος ως η πρώτη επιλογή για ασθενείς με συμπτωματική ΚΥΠ και πολύ μεγάλους προστάτες.

Ιατρείο Αμπελόκηποι

Λ. Κηφισίας 39, 6ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

211 0121745

Ιατρείο Μαρούσι

ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5, 7ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

210 6867637

Ιατρείο Αμπελόκηποι

Λ. Κηφισίας 39, 6ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

211 0121745

Ιατρείο Μαρούσι

ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5, 7ος όροφος

Καλέστε για ραντεβού

210 6867637

Ενδείξεις ρομποτικής αδενωματεκτομής

Σε ασθενείς με πολύ μεγάλους προστάτες άνω των 100 κυβικών εκατοστών, που παράλληλα έχουν ή δεν έχουν εκκολπώματα ουροδόχου κύστεως και πέτρες στην ουροδόχο κύστη, η ρομποτική αδενωματεκτομή δίνει την ένα απόλυτα, ολοκληρωμένη λύση, αφαιρώντας στο ίδιο χειρουργείο και το τεράστο αδένωμα που αποφράσσει την ούρηση και τα εκκολπώματα που μπορούν να δημιουργούν ουρολοιμώξεις, αλλά και όλες τις πέτρες.

Βήματα επέμβασης

Προεγχειρητικός Σχεδιασμός

Ο αποτελεσματικός προεγχειρητικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε ενδελεχή αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της δακτυλικής εξέτασης του προστάτη, της εξέτασης του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και των απεικονιστικών μελετών όπως ο υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι αξιολογήσεις βοηθούν στον προσδιορισμό του μεγέθους και της θέσης της διόγκωσης του προστάτη και καθοδηγούν τη χειρουργική προσέγγιση.

Τοποθέτηση Ασθενούς

Ο ασθενής τοποθετείται συνήθως σε μια βαθιά θέση Trendelenburg, η οποία βοηθά στη μετατόπιση των κοιλιακών οργάνων μακριά από την πυελική κοιλότητα και στη βελτίωση της πρόσβασης στον προστάτη. Γίνεται μια σειρά από μικρές τομές 8 χιλιοστών για την τοποθέτηση τροκάρ, μέσω των οποίων εισάγονται τα ρομποτικά όργανα και η κάμερα.

Ανατομή και εκπυρήνιση

Μόλις συνδεθεί το ρομποτικό σύστημα, η διαδικασία ξεκινά με μια τομή στην ουροδόχο κύστη για να φτάσουμε στον προστάτη. Στη συνέχεια, ο χειρουργός ανατέμνει σχολαστικά γύρω από τον διευρυμένο προστατικό ιστό (αδένωμα) ενώ διατηρεί την εξωτερική κάψα του προστάτη, ώστε να μην επηρεαστούν τα νεύρα και τα αγγεία της στύσης. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως εκπυρήνιση, περιλαμβάνει προσεκτικό διαχωρισμό του αδενώματος από τις γύρω δομές. Ο ακριβής έλεγχος που παρέχεται από τα ρομποτικά όργανα επιτρέπει την ομαλή και αποτελεσματική εκπυρήνιση.

Απομάκρυνση και Ανακατασκευή

Μετά την εκπυρήνιση, το αδένωμα τοποθετείται σε μικρό λαπαροσκοπικό σάκο. Στη συνέχεια, ο χειρουργός εστιάζει στην ανακατασκευή του αυχένα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού. Η αιμόσταση επιτυγχάνεται με προσεκτική συρραφή οποιωνδήποτε αιμορραγούντων αγγείων και συνήθως τοποθετείται καθετήρας για να διευκολυνθεί η μετεγχειρητική παροχέτευση ούρων.

Εκκολπωματεκτομή

Τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης είναι τυπικό εύρημα σε ασθενείς με χρόνια, αποφρακτική καλοήθη υπερπλασία προστάτη. Είναι προεκβολές του βλεννογόνου της κύστης μέσα από οπές που δημιουργούνται στον αδυνατισμένο μυικό χιτώνα της ταλαιπωρημένης από τον μεγάλο προστάτη κύστης. Τα εκκολπώματα γεμίζουν με ούρα, αλλά δεν αδειάζουν με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν συνεχώς, να πιέζουν τα νεφρά, να δημιουργούν ουρολοιμώξεις και πέτρες και γενικά να διαταράσσουν την υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Όταν αυτά συνυπάρχουν με το μεγάλο αδένωμα, ο Ουρολόγος οφείλει να αφαιρέσει και αυτά μαζί με το αδένωμα, ώστε να δώσει την ολοκληρωμένη λύση στον ασθενή του. Η αφαίρεση του εκκολπώματος απαιτεί βαθεία γνώση της ανατομίας, ώστε να μην προκύψουν τραυματισμοί σε κρίσιμες ανατομικές δομές, όπως οι ουρητήρες, αλλά και να συρραφεί σωστά το τοίχωμα της κύστης, ώστε να μην υπάρχουν επιπλοκές και υποτροπές. Η ρομποτική εκκολπωματεκτομή προσφέρει ταχύτητα, επιδεξιότητα στη συρραφή, σεβασμό των γύρω ιστών και μεγάλη ασφάλεια.

Οφέλη της ρομποτικής αδενωματεκτομής

Βελτιωμένη ακρίβεια και αποτελέσματα

Η ακρίβεια που προσφέρουν τα ρομποτικά συστήματα μεταφράζεται σε καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρομποτική αδενωματεκτομή σχετίζεται με χαμηλότερη διεγχειρητική απώλεια αίματος, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερους χρόνους αποκατάστασης σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής συνήθως παραμένει στο νοσοκομείο 1-2 μέρες, έχοντας έναν καθετήρα για περίπου 3-4 ημέρες. Ο πόνος είναι ελάχιστος, ενώ΄η κινητοποίηση γίνεται την ημέρα της επέμβασης. Η ούρηση εμφανίζει τεράστια βελτίωση, άμεσα μετά την αφαίρεση του καθετήρα.

Μειωμένη νοσηρότητα

Η ρομποτική αδενωματεκτομή είναι λιγότερο επεμβατική από την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, με αποτέλεσμα τη μειωμένη περιεγχειρητική νοσηρότητα. Οι ασθενείς εμφανίζουν μικρότερες τομές, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και χαμηλότερο κίνδυνο μολύνσεων του τραύματος. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε ταχύτερη ανάρρωση και ταχύτερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες.

Διατήρηση της Λειτουργίας

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι η ικανότητα διατήρησης της ουροποιητικής και σεξουαλικής λειτουργίας. Η ακρίβεια των ρομποτικών οργάνων επιτρέπει την προσεκτική ανατομή και διατήρηση των νευροαγγειακών δεσμών, που είναι ζωτικής σημασίας για τη στυτική λειτουργία. Επιπλέον, η σχολαστική αναδόμηση του αυχένα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας βοηθά στη διατήρηση της εγκράτειας ούρων, αλλά και στην τέλεια αποκατάσταση της ομαλής ούρησης.

Βελτιωμένη εργονομία για χειρουργούς

Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει επίσης εργονομικά οφέλη για τους χειρουργούς. Η κονσόλα επιτρέπει στον χειρουργό να χειρουργεί ενώ κάθεται, μειώνοντας τη σωματική καταπόνηση και την κόπωση. Αυτό το εργονομικό πλεονέκτημα μπορεί να βελτιώσει τις χειρουργικές επιδόσεις και να μειώσει τον κίνδυνο σφαλμάτων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μακρών επεμβάσεων.

Μελέτες Περιπτώσεων και Κλινικές Αποδείξεις

Συγκριτικές Σπουδές

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συγκρίνει τα αποτελέσματα της RSP με την παραδοσιακή ανοιχτή απλή προστατεκτομή και άλλες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURΙS). Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Urology διαπίστωσε ότι η ρομποτική αδενωματεκτομή συσχετίστηκε με χαμηλότερη απώλεια αίματος, μικρότερους χρόνους καθετηριασμού και ταχύτερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Μια άλλη μελέτη στην Ευρωπαϊκή Ουρολογία ανέφερε ότι το RSP είχε παρόμοια αποτελεσματικότητα με τη μέθοδο TURIS αλλά με λιγότερες περιεγχειρητικές επιπλοκές.

Μακροπρόθεσμα Αποτελέσματα

Οι μακροχρόνιες μελέτες παρακολούθησης είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ανθεκτικότητας της ρομποτικής αδενωματεκτομής. Η έρευνα δείχνει ότι η ρομποτική αδενωματεκτομή παρέχει διαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα του ουροποιητικού και σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Urology International διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ρομποτική αδενωματεκτομή είχαν διατηρήσει αμείωτες βελτιώσεις στους ρυθμούς ροής των ούρων και στις βαθμολογίες των συμπτωμάτων μετά από τουλάχιστον πενταετή παρακολούθηση.

Λειτουργικά Αποτελέσματα

Τα λειτουργικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την εγκράτεια ούρων και τη σεξουαλική λειτουργία, είναι βασικά ζητήματα για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική αδενωματεκτομή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των ασθενών διατηρούν την εγκράτεια ούρων και παρουσιάζουν ελάχιστη επίδραση στη στυτική λειτουργία μετά τη διαδικασία. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τα οφέλη της ρομποτικής ακρίβειας στη διατήρηση των κρίσιμων ανατομικών δομών.

Συμπερασματικά, η ρομποτική αδενωματεκτομή αποτελεί την ιδανική, ελάχιστα επεμβατική λύση σε περιπτώσεις ασθενών με πολύ μεγάλους προστάτες, άνω των 100 κυβικών εκατοστών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από αποφρακτικά και ερεθιστικά συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας προστάτη και παράλληλα μπορεί να πάσχουν από εκκολπώματα ή πέτρες της ουροδόχου κύστεως. Η επέμβαση προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής μεθόδου TURIS ή και της ανοικτής, διακυστικής προστατεκτομής, με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της ούρησης και ελάχιστες επιπλοκές.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ