Η συστροφή του όρχεος ή αλλιώς του σπερματικού τόνου αποτελεί ένα από τα οξέα ουρολογικά συμβάματα με συχνότητα 1 στους 4000 άνδρες κάτω των 25 ετών.
Πρόκειται για επείγον περιστατικό, αφού η προκαλούμενη ισχαιμία, λόγω διακοπής της αιμάτωσης του όρχεος θα προκαλέσει νέκρωση και συνεπώς απώλεια του οργάνου σε διάστημα 4-6 ωρών. Η κλινική εικόνα είναι χαρακτηριστική, με αφόρητο άλγος στο πάσχων όσχεο, το οποίο παρουσιάζεται σκληρό και διογκωμένο. Ο όρχις έλκεται προς τα πάνω προς το έξω βουβωνικό στόμιο, ενώ η ψηλάφηση στοιχείων αυτού και του σπερματικού πόρου είναι αδύνατη εξαιτίας του οξύτατου πόνου.
Η παθογένεια της συστροφής δεν είναι απολύτως διαπιστωμένη. Διάφορες θεωρίες υποστηρίζουν ότι οφείλεται στην ανώμαλη σύγκλειση του ελυτροειδούς πόρου, σε βραχύ σπερματικό τόνο, απουσία του κρεμαστήριου αντανακλαστικού, ορμονικές διαταραχές και χαλαρή σύνδεση του όρχεος με τους χιτώνες του, η οποία αποδίδει την μορφολογία καμπάνας στο όσχεο (bell-clapper deformity).
Αρκετές άτυπες καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν κατά τη στιγμή της συστροφής μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση, ειδικά σε νεογνά και μικρά παιδιά.
Καταστάσεις που υποδύονται συστροφή όρχεος είναι:
Με βάση το κλινικό ιστορικό, αν η συστροφή είναι πρόσφατη, μπορούμε να επιτύχουμε ανάταξη με χειρισμούς και ειδικότερα προσπάθεια στροφής του όρχεος προς τα έξω. Πάντως, η χειρουργική αποκατάσταση και η ορχεοπηξία είναι αναγκαίες. Ορχεοπηξία θα πρέπει να εκτελείται και στον ετερόπλευρο όρχι, διότι και αυτός κινδυνεύει από μελλοντική συστροφή.
Ιατρείο Μαρούσι
ΥΓΕΙΑ – Ερυθρού Σταυρού 5,
7ος όροφος,
210 686 7637
Copyright © 2024 Αττική Ουρολογία
Design & Developed by Zonepage