Ρομποτική Ριζική Κυστεκτομή

Share it:

Ο μυοδιηθητικός όγκος της ουροδόχου κύστεως αποτελεί ένδειξη για την αφαίρεση της κύστεως (ριζική κυστεκτομή) και την εκτροπή των ούρων με τη χρήση τμήματος λεπτού εντέρου.

Στον άνδρα αφαιρείται και ο προστάτης με τις σπερματοδόχους κύστεις, ενώ στη γυναίκα αποφασίζεται από κοινού με την ασθενή η διατήρηση της μήτρας και των εξαρτημάτων της (π.χ. σε νεαρές ασθενείς).

Σε όλες τις περιπτώσεις η κυστεκτομή συνοδεύεται από εκτεταμένη εκτομή των λεμφαδένων της πυέλου.

Η εκτροπή των ούρων (ορθότοπη, δηλαδή με δημιουργία νεοκύστεως από λεπτό έντερο και τοποθέτησή της στη θέση της ουροδόχου ή ετερότοπη με δημιουργία στομίας στο δέρμα) αποφασίζεται με βάση πολλαπλούς παράγοντες, τους οποίους υποχρεούται ο χειρουργός-ουρολόγος να τις συζητά με τον ασθενή του.

Ιδανικά και σε ασθενείς με καλή νεφρική λειτουργία και κατάσταση υγείας, χορηγείται πριν το χειρουργείο νεοεπικουρική χημειοθεραπεία (neoadjuvant), η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιβίωση κατά 5-7%, εξαλείφοντας τις πιθανές μικρομεταστάσεις που συχνά έχουν οι ασθενείς με διηθητικό καρκίνο κύστεως κατά τη διάγνωση.

Aν και η ανοικτή προσπέλαση θεωρείται το gold standard, τα τελευταία χρόνια η ρομποτική ριζική κυστεκτομή, η οποία συνοδεύεται απο λεμφαδενεκτομή και εκτροπή των ούρων, αρχίζει να γίνεται η πρώτη επιλογή, χάρη στη μικρότερη μετεγχειρητική νοσηρότητα, τη μικρότερη νοσηλεία και τη ταχύτερη επάνοδο στην καθημερινή δραστηριότητα, συγκριτικά με την ανοικτή επέμβαση.

Η εκτροπή γίνεται εξωσωματικά, σε κέντρα που δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία, ενώ πλήρως ενδοσωματική τεχνική πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στα ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα από χειρουργούς εκπαιδευμένους στην τεχνική.

Το πλεονέκτημα της πλήρους ενδοσωματικής τεχνικής αντικατοπτρίζεται στην ελαχιστοποίηση των τομών (μάλιστα στις γυναίκες, το παρασκεύασμα αφαιρείται από τον κόλπο, χωρίς επιπρόσθετη μεγάλη κοιλιακή τομή), στην μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και στην εφαρμογή πρωτοκόλλων ταχείας ανάρρωσης, με άμεση κινητοποίηση και σίτιση του ασθενούς (fast-track).

H επέμβαση συνδυάζεται και με διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας σε άνδρες και γυναίκες, ενώ σε νεαρές γυναίκες μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και η μήτρα και σημαντικό μέρος του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος.

Η λεμφαδενεκτομή επιτυγχάνεται με εξαιρετική ακρίβεια και αφαίρεση αριθμού λεμφαδένων μεγαλύτερου και από την ανοικτή μέθοδο, με βάση τελευταίες επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Ερωτηματολόγιο για ασθενείς που θα υποβληθούν σε αφαίρεση ουροδόχου κύστεως (Ριζική Κυστεκτομή)

Αυτό το ερωτηματολόγιο σας αφορά εάν ο χειρουργός σας θεωρεί απαραίτητη την ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστεως λόγω κακοήθειας(ριζική κυστεκτομή).

Η ρομποτική προσέγγιση έρχεται να προσφέρει τη δυνατότητα στον ασθενή για μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών, κάτι που είναι η αχίλλειος πτέρνα της επέμβασης ακόμα και στα πιο έμπειρα χέρια, με ποσοστά που αγγίζουν το 58%.

Με τη ρομποτική, οι επιπλοκές αυτές μπορούν να μειωθούν, ενώ πλέον είναι αποδεδειγμένη η υπεροχή της στην απώλεια αίματος, στην νοσηλεία στο νοσοκομείο, την ανάγκη για αναλγησία και στο επίπεδο πόνου, ενώ αρχίζουν και διαφαίνονται και πλεονεκτήματα στα θετικά χειρουργικά όρια, στον αριθμό των ολικών λεμφαδένων.

Παρά το ότι μιλάμε για μια τεχνική που διαφέρει χρονικά από την ανοικτή επέμβαση πολλές δεκαετίες, η ρομποτική ριζική κυστεκτομή έχει φτάσει και ξεπεράσει την ανοικτή κυστεκτομή μέσα μόλις σε 15 χρόνια και μετά από εκτελεσμένες > 3000 επεμβάσεις παγκοσμίως.

Γιατί; H ρομποτική ριζική κυστεκτομή είναι:

  • Καλύτερη σε απώλεια αίματος, ποσοστό μεταγγίσεων, χρόνο νοσηλείας, ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών, έκταση λεμφαδενεκτομής (αφαίρεση περισσότερων λεμφαδένων).
  • Έχει εφάμιλλο ογκολογικό αποτέλεσμα (επιβίωση, θετικά χειρουργικά όρια, υποτροπή).

Δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες που να μας δίνουν ασφαλή δεδομένα στα λειτουργικά αποτελέσματα, αλλά οι ενδείξεις από τη ρομποτική μιλούν για εξαιρετικά ποσοστά διατήρησης της στύσης και της εγκράτειας ούρων και παρά τη ριζικότητα της επέμβασης.

Οι απόλυτες & σχετικές αντενδείξεις για την δημιουργία νεοκύστεως από λεπτό έντερο είναι οι ακόλουθες:

 

Οι απόλυτες αντενδείξεις είναι:

  • Διήθηση της ουρήθρας περιφερικά του προστάτη
  • Μειωμένη νεφρική (κρεατινίνη ορού> 2mg/dL) και ηπατική λειτουργία
  • Μειωμένη νοητική ικανότητα και επιδεξιότητα στα χέρια


Οι σχετικές αντενδείξεις είναι:

  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος του Crohn)
  • Μη λειτουργικός έξω σφιγκτήρας, ακράτεια ούρων
  • Συνεχείς υποτροπές στενωμάτων ουρήθρας
  • Προηγούμενη κοιλιακή ή πυελική ακτινοβολία
  • Σοβαρά συνοδά νοσήματα, υπερήλικες ασθενείς (octogenarians)
Scroll to Top