Καλοήθης υπερπλασία προστάτη
Ο όρος καλοήθης υπερπλασία προστάτη αναφέρεται στην διόγκωση του αδένα αυτού που βρίσκεται ανατομικά κάτω από τον αυχένα της ουροδόχου κύστεως, η οποία γίνεται όλο και πιο συχνή και εμφανής με την αύξηση της ηλικίας.
Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη συνήθως αναγνωρίζεται κλινικά με δακτυλική εξέταση από το ορθό. Η καλοήθης υπερπλασία δεν είναι παρούσα σε άνδρες κάτω των 30 ετών, αλλά η προστατική αύξηση εξαιτίας καλοήθους υπερπλασίας γίνεται έκδηλη στην τέταρτη δεκαετία. Στην ηλικία των 85 ετών, το 90% των ανδρών θα έχει αποδείξεις μικροσκοπικής υπερπλασίας προστάτη.
Ο ρυθμός της προστατικής αύξησης είναι περίπου 2% όγκου ανά χρόνο σε άνδρες μεταξύ 55 και 75 ετών. Παράγοντες φυλετικοί και περιβαλλοντικοί έχουν σημαντική επίδραση στο ρυθμό αύξησης.
Συνιστώμενες εξετάσεις της ΚΥΠ είναι:
- Ιατρικό ιστορικό
- Ερωτηματολόγιο-δείκτης συμπτωμάτων (IPSS) και ποιότητας ζωής (QoL)
- Φυσική εξέταση και νευρολογική εξέταση
- Δακτυλική εξέταση προστάτου (ΔEΠ)
- Γενική ούρων
- Προσδιορισμός PSA
- Αξιολόγηση νεφρικής λειτουργίας (κρεατινίνη, ουρία)
- Ουροροομετρία και υπολειπόμενος όγκος ούρων
Επίσης, ένα υπερηχογράφημα νεφρών, κύστεως, προστάτη θα βοηθήσει σημαντικά στη διερεύνηση της ΚΥΠ. Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις που καθορίζει ο Ουρολόγος μπορεί να χρειαστεί ουροδυναμικός έλεγχος και ουρηθροκυστεοσκόπηση.
Οι χειρουργικές μέθοδοι που ακολουθούνται σήμερα είναι:
- H διουρηθρική προστατεκτομή (ενδοσκοπική με τη χρήση TURiS, GreenLight Laser)
- Η διουρηθρική εκπυρήνιση του προστατικού αδενώματος
- Η διακυστική προστατεκτομή (ανοικτή επέμβαση)
- Η ρομποτικά υποβοηθούμενη αφαίρεση του αδενώματος
Η επέμβαση επιλογής σήμερα είναι η διουρηθρική προστατεκτομή και η διουρηθρική εξάχνωση με τη χρήση του συστήματος TURiS (διπολική με τη χρήση φυσιολογικού ορού). Η νοσηλεία κρατά 1-2 ημέρες και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο χωρίς καθετήρα και χωρίς τομές. Σε ασθενείς με μικρό μέγεθος προστάτη, υπάρχει η δυνατότητα της διουρηθρικής σχάσης του προστάτη (TUIP), η οποία διατηρεί τη δυνατότητα εκσπερμάτισης. Σε πολύ μεγάλους προστάτες, διενεργείται πλεόν η εκπυρήνιση με τη χρήση του Holmium laser (HoLEP), με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Aπόλυτες ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση της ΚΥΠ είναι:
- Αποφρακτική ουροπάθεια-Διάταση των νεφρών
- Επίσχεση ούρων
- Υποτροπιάζουσα αιματουρία
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
- Λιθίαση κύστεως
- Εκκολπώματα κύστεως, ουρολοιμώξεις
- Αυξημένο υπόλειμμα ούρησης (>150-200 cc)
Η ανατομική θέση του προστάτη φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:
Τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας μπορεί να είναι τα ακόλουθα:
Οι άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω με διογκωμένο αδένα και αποφρακτικά συμπτώματα έχουν πιθανότητα 39% να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Γενικώς, πέρα από τις ανωτέρω απόλυτες ενδείξεις, σημαντικό ρόλο για την απόφαση του χειρουργείου παίζει ο ίδιος ο ασθενής, ο οποίος πρέπει να καθορίσει στον γιατρό του την ποιότητα της ούρησης του μέσα στην καθημερινή του ζωή και το κάτα πόσο αυτή τον ικανοποιεί.