Άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για τη Ρομποτκή Χειρουργική στην Ουρολογία

Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία

Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία

Η Ουρολογία είναι η ειδικότητα η οποία έχει υιοθετήσει τη ρομποτική τεχνολογία περισσότερο από κάθε άλλη παγκοσμίως, με πάνω απο το 70% των επεμβάσεων να γίνεται ρομποτικά. Και αυτό γιατί ειδικά στις ογκολογικές ουρολογικές επεμβάσεις (προστατεκτομή, κυστεκτομή, νεφρεκτομή), ο χειρουργός πρέπει να πετύχει την εξαφάνιση της νόσου και να επανορθώσει την ανατομία, διατηρώντας σημαντικές λειτουργίες για την ποιότητα ζωής (εγκράτεια ούρων, στύση, διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας).

Ύστερα από 20 χρόνια ρομποτικής χειρουργικής, με πάνω από 5.000.000 επεμβάσεις παγκοσμίως, η ρομποτική χειρουργική είναι η εξέλιξη της απλής λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Ο χειρουργός έχει στον απόλυτο έλεγχό του ένα υπερσύγχρονο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα, το οποίο μεταφέρει με ακρίβεια χιλιοστού και χωρίς τρόμο τις κινήσεις του στον ασθενή μέσα από μικρότατες οπές. Έχει τρισδιάστατη, μεγεθυμένη κατά 15 φορές όραση υψηλής ευκρίνειας. Η ανατομία που έχουμε μάθει από την ρομποτική υπερόραση έχει βελτιώσει κατά πολύ τον τρόπο που χειρουργούμε. Επίσης, η ρομποτική χειρουργική συμβαδίζει με την τεχνολογία με συνεχείς βελτιώσεις. Υπάρχουν πλέον ρομπότ 5ης γενιάς, ρομπότ μονής οπής, με τα οποία εκτελούμε εξαιρετικά δύσκολες επεμβάσεις μέσα από μόνο μια μικρή οπή, ενώ διαθέτουμε και τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και συστήματα ανατομικής πλοήγησης τα οποία αναγνωρίζουν ευαίσθητες ανατομικές δομές, όπως αγγεία και νεύρα και μας βοηθούν στο να αφαιρούμε έναν όγκο με ακρίβεια, χωρίς να τραυματίζουμε άλλες δομές που είναι βασικές για την ποιότητα ζωής του ασθενούς μας, όπως π.χ. τα αγγεία και τα νεύρα της στύσης. Πλέον, χρησιμοποιούμε και το μικροσκόπιο μέσα στο χειρουργείο, για να ελέγχουμε την πλήρη εξαφάνιση της νόσου, πριν πάρουμε στα χέρια μας την τελική ιστολογική εξέταση και πριν να είναι αργά για τον ασθενή (τεχνική NeuroSafe).

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής για τον ασθενή είναι πολλαπλά. Μικρότερο εσωτερικό και εξωτερικό τραύμα που ισοδυναμεί με λιγότερες επιπλοκές και πόνο, μικρότερη απώλεια αίματος, μικρότερη νοσηλεία, ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινή εργασία και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης, μικρότερη πιθανότητα επιπλέον θεραπειών και επανεισαγωγών στο νοσοκομείο, εφάμιλλο ογκολογικό αποτέλεσμα και καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα.

Υπό προϋποθέσεις, το κόστος της ρομποτικής επέμβασης έχει φανεί να είναι και μικρότερο συγκριτικά με την ανοικτή ή συμβατική λαπαροσκοπική τεχνική. Και αυτό γιατί το κόστος που προέρχεται από τις επιπλοκές, τις επανεισαγωγές στο νοσοκομείο, την ανάγκη για επιπλέον θεραπείες, όπως ακτινοβολία, είναι χαμηλότερο με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής, όπως μας λέει η καθημερινή μας εμπειρία και οι επιστημονικές μελέτες. Άρα, ο ασθενής ουσιαστικά επενδύει στην υγεία του με την επιλογή της ρομποτικής χειρουργικής για τις ουρολογικές παθήσεις.

Άρθρο μου στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” για τη Ρομποτική χειρουργική στην Ουρολογία 25/07/2019.

 

Άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για τη Ρομποτκή Χειρουργική στην Ουρολογία

Scroll to Top