Ρομποτική Χειρουργική Στην Ουρολογία

Share it:

Ρομποτική Ουρολογία

Η χρυσή επιλογή θεραπείας με επιστημονικές αποδείξεις

Η ρομποτική χειρουργική στην Ουρολογία κλείνει τα 20 χρόνια της από την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε σε ουρολογική επέμβαση (ριζική προστατεκτομή) και έχει περάσει πλέον σε μια φάση πλήρους ωρίμανσης. Μια χειρουργική προσέγγιση που παντρεύοντας τις ανθρώπινες ιδιότητες με την τεχνολογική τελειότητα, κατάφερε να παρέχει στον ασθενή σημαντικά πλεονεκτήματα.

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική είναι η χειρουργική με ακρίβεια χιλιοστού, προκαλώντας το ελάχιστο εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό τραύμα. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες, αντιαισθητικές, επώδυνες τομές του δέρματος που αποφεύγονται, αλλά και η ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των εσωτερικών ανατομικών δομών.

Έτσι μειώνεται το χειρουργικό stress, η εσωτερική φλεγμονή, η δημιουργία συμφύσεων και φυσικά η απώλεια αίματος που οδηγεί σε μεταγγίσεις και πιθανές επιπλοκές.

Αυτό όμως για το οποίο κατηγορείται ακόμα η ρομποτική χειρουργική από τους πολέμιους της, όπως εξάλλου γίνεται με κάθε νέα τεχνική, είναι το επιθετικό marketing, οι πολλές διαφημίσεις και η υπερβολική διαδικτυακή προβολή, ως το μέσο επικράτησης της τεχνικής έναντι της ανοικτής χειρουργικής.

Αν δούμε όμως ψύχραιμα την μεγάλη εικόνα και μελετήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, θα καταλάβουμε ότι η υπεροχή της ρομποτικής είναι ξεκάθαρη και για αυτό το λόγο εξάλλου συστήνεται από όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Εναπόκειται σε εμάς τους χειρουργούς να αποδείξουμε στον ασθενή μας αυτή την υπεροχή της ρομποτικής, ενημερώνοντας με ειλικρίνεια και χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα για τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της εκάστοτε μεθόδου.

Έτσι μειώνεται το χειρουργικό stress, η εσωτερική φλεγμονή, η δημιουργία συμφύσεων και φυσικά η απώλεια αίματος που οδηγεί σε μεταγγίσεις και πιθανές επιπλοκές.

Αυτό όμως για το οποίο κατηγορείται ακόμα η ρομποτική χειρουργική από τους πολέμιους της, όπως εξάλλου γίνεται με κάθε νέα τεχνική, είναι το επιθετικό marketing, οι πολλές διαφημίσεις και η υπερβολική διαδικτυακή προβολή, ως το μέσο επικράτησης της τεχνικής έναντι της ανοικτής χειρουργικής.

Αν δούμε όμως ψύχραιμα την μεγάλη εικόνα και μελετήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, θα καταλάβουμε ότι η υπεροχή της ρομποτικής είναι ξεκάθαρη και για αυτό το λόγο εξάλλου συστήνεται από όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Εναπόκειται σε εμάς τους χειρουργούς να αποδείξουμε στον ασθενή μας αυτή την υπεροχή της ρομποτικής, ενημερώνοντας με ειλικρίνεια και χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα.

Ποιες επεμβάσεις μπορούν σήμερα να πραγματοποιηθούν ρομποτικά;

Η ρομποτική χειρουργική στην Ουρολογία έχει πληθώρα ενδείξεων. Σχεδόν όλες οι ουρολογικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν ρομποτικά σήμερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ΠΡΕΠΕΙ και να γίνονται τα πάντα ρομποτικά.

Οι ρομποτικές ογκολογικές όμως ενδείξεις ειδικά, δηλαδή ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του νεφρού και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, απολαμβάνουν σημαντικών πλεονεκτημάτων έναντι των αντίστοιχων ανοικτών επεμβάσεων.

Καταθέτοντας την απολύτως προσωπική μου επιστημονική γνώμη, θεωρώ ότι ο ασθενής μας έχει να κερδίσει πάρα πολλά επιλέγοντας τη ρομποτική τεχνική. Όχι τόσο για το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα, αλλά για την μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής επιπλοκής, πρώιμης ή όψιμης, τη μικρότερη πιθανότητα για ανάγκη νέας εισαγωγής στο νοσοκομείο, τη μικρότερη δυνατή νοσηλεία, την ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα (φυσιολογική στύση, εγκράτεια ούρων, νεφρική λειτουργία κλπ).

Εξάλλου, η ρομποτική ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ υπερτερεί, ως ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ.

Εξάλλου, η ρομποτική ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ υπερτερεί, ως ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ.

Πώς η χρήση τη ρομποτικής εκσυγχρονίζει την χειρουργική ουρολογία;

Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλοί από τους καλύτερους ανοικτούς χειρουργούς, έγιναν ακόμη καλύτεροι μετά τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας, διότι έμαθαν να εκτιμούν την ανατομία του ασθενούς καλύτερα (λόγω της τεράστιας μεγέθυνσης που δίνει η ρομποτική κονσόλα) και γιατί άρχισαν να εφαρμόζουν τεχνικές στο ανοικτό χειρουργείο που εφαρμόστηκαν πρώτα στο ρομποτικό.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η ρομποτική αποτελεί το ορμητήριο ανάπτυξης και εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη χειρουργική (απεικόνιση ανοσοφθορισμού-FIREFLY™, mini-scopes, image-guided surgery, molecular imaging, 3D printed guided surgery κλπ.).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής μεθόδου;

Η ρομποτική μέθοδος, ως ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του ανοικτού χειρουργείου. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν την ακρίβεια χιλιοστού που επιτυγχάνεται στο χειρουργικό πεδίο, καθώς και τη δυνατότητα συντομότερης ανάκαμψης που δίνεται στον ασθενή.

Ενδεικτικά, η ρομποτική μέθοδος επιτυγχάνει:

  • Μικρότερες χειρουργικές τομές, οι οποίες δεν ξεπερνούν σε μήκος το 1 εκατοστό
  • Ακρίβεια χιλιοστού σε όλες τις κινήσεις που πραγματοποιούνται από το χειρουργικό σύστημα
  • Ταχύτερη μετεπεμβατική αποκατάσταση
  • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επιπλοκών, τόσο σε μετεγχειρητικό επίπεδο όσο και κατά τη διάρκεια της εγχείρησης
  • Βέλτιστο οπτικό αποτέλεσμα
  • Μικρότερη αιμορραγία
  • Ευκολότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Καταλήγοντας, η ρομποτική χειρουργική είναι εδώ για να μείνει, να δώσει καλύτερα αποτελέσματα, να μειώσει την νοσηρότητα του ασθενούς μας και να εξελίξει ακόμα περισσότερο την τεχνική μας επάρκεια. Είναι όμως απολύτως αναγκαία η ειλικρινής ενημέρωση του ασθενούς και η περιγραφή όλων των πτυχών μιας χειρουργικής ή μη θεραπείας, καθώς επίσης και ο σεβασμός της προσωπικής επιθυμίας του ασθενούς πριν την τελική θεραπευτική απόφαση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής στην ουρολογία;

Στις ΗΠΑ, >85% των ριζικών προστατεκτομών γίνονται ρομποτικά. Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι η συχνότερη ρομποτική ουρολογική επέμβαση, με περισσότερες από 4500 επεμβάσεις να έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση.

Γιατί δεν είναι το παραπάνω μόνο αποτέλεσμα του marketing; Δείτε ακολούθως: H ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι:

  • Καλύτερη σε απώλεια αίματος, ποσοστό μεταγγίσεων, χρόνο νοσηλείας, ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών, ποσοστό επανεισαγωγής ή επανεπέμβασης, λειτουργικό αποτέλεσμα (στύση, εγκράτεια), έκταση λεμφαδενεκτομής (αφαίρεση περισσότερων λεμφαδένων).
  • Μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής φλεβικής θρόμβωσης μετά από λεμφαδενεκτομή.
  • Έχει εφάμιλλο ογκολογικό αποτέλεσμα (επιβίωση, θετικά χειρουργικά όρια, υποτροπή).
  • Έχει παρόμοιο χειρουργικό χρόνο.

Βιβλιογραφικές αναφορές
  1. Wallerstedt A, Tyritzis SI, Thorsteinsdottir T, et al. LAPPRO steering committee.Short-term results after robot-assisted laparoscopic radical prostatectomy compared to open radical prostatectomy. Eur Urol 2015;67:660-70.
  2. Novara G, Ficarra V, Rosen RC, et al. Systematic review and meta-analysis of perioperative outcomes and complications after robot-assisted radical prostatectomy. Eur Urol 2012;62:431-52.
  3. Ficarra V, Novara G, Rosen RC, et al. Systematic review and meta-analysis of studies reporting urinary continence recovery after robot-assisted radical prostatectomy. Eur Urol 2012;62:405-17.
  4. Novara G, Ficarra V, Mocellin S,et al. Systematic review and meta-analysis of studies reporting oncologic outcome after robot-assisted radical prostatectomy. Eur Urol 2012;62:382-404.
  5. Ficarra V, Novara G, Ahlering TE, et al. Systematic review and meta-analysis of studies reporting potency rates after robot-assisted radical prostatectomy. Eur Urol 2012;62:418-30.

Παρά το ότι μιλάμε για μια τεχνική που διαφέρει χρονικά από την ανοικτή επέμβαση πολλές δεκαετίες, η ρομποτική ριζική κυστεκτομή έχει φτάσει και ξεπεράσει την ανοικτή κυστεκτομή μέσα μόλις σε 10 χρόνια και μετά από εκτελεσμένες > 2000 επεμβάσεις παγκοσμίως.

Γιατί; H ρομποτική ριζική κυστεκτομή είναι:

  • Καλύτερη σε απώλεια αίματος, ποσοστό μεταγγίσεων, χρόνο νοσηλείας, ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών, έκταση λεμφαδενεκτομής (αφαίρεση περισσότερων λεμφαδένων).
  • Έχει εφάμιλλο ογκολογικό αποτέλεσμα (επιβίωση, θετικά χειρουργικά όρια, υποτροπή).

Δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες που να μας δίνουν ασφαλή δεδομένα στα λειτουργικά αποτελέσματα, αλλά οι ενδείξεις από τη ρομποτική μιλούν για εξαιρετικά ποσοστά διατήρησης της στύσης και της εγκράτειας ούρων και παρά τη ριζικότητα της επέμβασης.

Βιβλιογραφικές αναφορές
  1. Novara G, Catto JW, Wilson T, et al. Systematic review and cumulative analysis of perioperative outcomes and complications after robot-assisted radical cystectomy. Eur Urol 2015;67:376-401.
  2. Yuh B, Wilson T, Bochner B, et al. Systematic review and cumulative analysis of oncologic and functional outcomes after robot-assisted radical cystectomy. Eur Urol. 2015;67:402-22.
  3. Snow-Lisy DC, Campbell SC, Gill IS, et al. Robotic and Laparoscopic Radical Cystectomy for Bladder Cancer: Long-term Oncologic Outcomes. Eur Urol. 2013 Aug 20. [Epub ahead of print].
  4. Raza SJ, Wilson T, Peabody JO et al. Long-term Oncologic Outcomes Following Robot-assisted Radical Cystectomy: Results from the International Robotic Cystectomy Consortium. Eur Urol. 2015 May 15. [Epub ahead of print].
  5. Tyritzis SI, Wiklund NP. Robot-assisted radical cystectomy. Comparison of outcomes with open surgery. EUT Congress News 2013;2:15.
  • Καλύτερη σε απώλεια αίματος, ποσοστό μεταγγίσεων, παραμονή στο νοσοκομείο, ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Καλύτερη διατήρηση της μετεγχειρητικής νεφρικής λειτουργίας.
  • Καλύτερη της συμβατικής λαπαροσκοπικής προσέγγισης σε χρόνο εφαρμογής ισχαιμίας (λόγω αποκλεισμού της ροής αίματος στο νεφρό, αναγκαία συνήθως κατά τη διάρκεια της επέμβασης), με αποτέλεσμα μικρότερη προκληθείσα βλάβη στον φυσιολογικό εναπομείναντα νεφρό, μικρότερο ποσοστό μετατροπής της επέμβασης σε ανοικτή.
Bιβλιογραφικές αναφορές
  1. Wu Z, Li M, Liu B, et al. Robotic versus open partial nephrectomy: a systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2014 Apr 16;9(4):e94878.
  2. Wu Z, Li M, Qu L, et al.A propensity-score matched comparison of perioperative and early renal functional outcomes of robotic versus open partial nephrectomy. PLoS One. 2014 Apr 7;9(4):e94195.
  3. Minervini A, Vittori G, Antonelli A, et al. Open versus robotic-assisted partial nephrectomy: a multicenter comparison study of perioperative results and complications. World J Urol. 2014;32:287-93.

Πλεονεκτήματα Ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία:

  • Μεγέθυνση x 15
  • Εργονομία
  • Απόλυτη μεταφορά χειρουργικών κινήσεων
  • Φιλτράρισμα τρόμου
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Λιγότερος πόνος
  • Μικρότερη νοσηλεία
  • Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών, κήλης
  • Ταχύτερη επιστροφή στις δραστηριότητες
  • Καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα (διατήρηση εγκράτειας, στύσης)
Scroll to Top