Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή

Share it:

Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή

Ο προστάτης είναι ένας καρυδιάς μεγέθους αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικoύ συστήματος. Η λειτουργία του είναι να παράγει περίπου το 20% του συνολικού όγκου της εκσπερμάτισης.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ασθένεια στην οποία δημιουργούνται κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα στο εσωτερικό του προστάτη. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες παθήσεις σε άνδρες μέσης ηλικίας, άνω των 60 ετών.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 900.000 άνδρες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη το 2012, καθιστώντας την πιο κοινή μορφή καρκίνου και την δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες.

Η επιμελής κλινική εξέταση και η έγκαιρη διάγνωση έχουν βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης στον καρκίνο του προστάτη. Όταν βρεθεί ενώ είναι εντοπισμένος, η 5-ετής επιβίωση αγγίζει το 100%.

Όταν ο καρκίνος του προστάτη ανιχνευτεί νωρίς, όταν δηλαδή η νόσος είναι εντοπισμένη μέσα στον προστάτη, η ριζική προστατεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και των πυελικών λεμφαδένων, όπου ενδείκνυται, προσφέρει στους ασθενείς μια αποτελεσματική θεραπεία, η οποία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων προσεγγίσεων, όπως είναι η παρακολούθηση, η ακτινοβολία και πειραματικές ακόμα θεραπείες, όπως η κρυοθεραπεία.

Είναι η μόνη θεραπεία που μπορεί να δώσει μέσω βιοψίας όλου του προστάτη την καλύτερη σταδιοποίηση της νόσου, ενώ προσφέρει και πολύ πιο ακριβή μετεγχειρητική παρακολούθηση πιθανής υποτροπής.

Σημαντικές διεθνείς μελέτες έχουν αναδείξει την υπεροχή της ριζικής προστατεκτομής στην ολική επιβίωση του ασθενούς (CaPSURE, SPCG-4).

Ρομποτική προστατεκτομή: Πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική

 

Για τους περισσότερους ασθενείς, η da Vinci Χειρουργική προσφέρει πολλές δυνατότητες πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση όπως οι εξής:

  • Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
  • Ταχύτερη επιστροφή της εγκράτειας ούρων
  • Ταχύτερη επιστροφή της σεξουαλικής λειτουργίας
  • Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Χαμηλό επίπεδο πόνου
  • Λιγότερη απώλεια αίματος
  • Βέλτιστο οπτικό αποτέλεσμα
  • Μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης
  • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης
  • Ταχύτερη ανάκαμψη από τη διαδικασία και επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες

Ποια η διαδικασία της ρομποτική ριζικής προστατεκτομής;

Η ριζική προστατεκτομή έχει εξελιχθεί σημαντικά, και αποτελεί σήμερα τη συχνότερη θεραπεία για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Μέχρι πρόσφατα, η προστατεκτομή συνήθως εκτελείτο χρησιμοποιώντας μια τομή 10 έως 15 εκατοστών, γεγονός το οποίο σήμερα αλλάζει δραστικά χάρη στις μικρές τομές που απαιτεί η ρομποτική μέθοδος.

Αυτή η προσέγγιση συνήθως έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια αίματος, περισσότερο πόνο, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μια μακρά και άβολη ανάρρωση.

Σήμερα, μπορεί να είστε υποψήφιος για την πιο αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται da Vinci ρομποτική ριζική προστατεκτομή.

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί state-of-the-art τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να συνδυάσει την ανθρώπινη χειρουργική ικανότητα με τη ρομποτική ακρίβεια. Το αποτέλεσμα; H χρυσή επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη που διατίθεται σήμερα, χάρη στην ακρίβεια χιλιοστών η οποία επιτυγχάνεται στις χειρουργικές κινήσεις.

Η διατήρηση των νεύρων της στύσης (αγγειονευρώδη δεμάτια), του έξω σφιγκτήρα της ουρήθρας, του αυχένα της κύστεως και γενικότερα η εκπληκτική μεγενθυμένη όραση που παρέχει το ρομποτικό σύστημα, σε συνδυασμό με την ακρίβεια των μικροχειρουργικών κινήσεων που ελαχιστοποιούν τον τραυματισμό των ιστών, επιτυγχάνεται με εξαιρετικό τρόπο. Μιλάμε επομένως για χειρουργική με ακρίβεια χιλιοστού.

Μάλιστα, ο Δρ. Τυριτζής είναι ο μοναδικός ρομποτικός χειρουργός στην Ελλάδα που εφαρμόζει την τεχνική NeuroSAFE, με την οποία εξασφαλίζεται ο πλήρης καθαρισμός του καρκίνου μαζί με τη διατήρηση των νεύρων, ακόμα και σε περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου, όπου παλιότερα τα νεύρα θυσιάζονταν, λόγω του κινδύνου θετικών χειρουργικών ορίων.

Ρομποτική Προστατεκτομή: Υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές;

Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές φαίνεται να ελαχιστοποιούνται σε σχέση με τη χρήση της ανοικτής μεθόδου. Τελευταίες μεγάλες μετααναλύσεις και δημοσιεύσεις σε έγκριτα ξένα ιατρικά περιοδικά αναδεικνύουν το πλεονέκτημα της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής και στην εξάλειψη της νόσου, με μικρότερα ποσοστά θετικών χειρουργικών ορίων και μεγαλύτερη επιβίωση. Επίσης στο κομμάτι της στυτικής λειτουργίας, αλλά και όσον αφορά την εγκράτεια ούρων, στοιχεία ανυπέρβλητα στην μετεγχειρητική ποιότητα ζωής, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι προτιμότερη, καθώς διασφαλίζει καλύτερα ποσοστά συγκριτικά με την ανοικτή ή την απλή λαπαροσκοπική μέθοδο.

Η ανοικτή ριζική προστατεκτομή θεωρείται πλέον παρωχημένη επέμβαση σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν συστήνεται σε κανένα μεγάλο νοσοκομείο του εξωτερικού. Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το ανοικτό χειρουργείο, τόσο στο επίπεδο της επέμβασης όσο και στο επίπεδο της αποθεραπείας. Συντομότερη και ασφαλέστερη αποκατάσταση του ασθενή, χάρη στη ρομποτική χειρουργική, συνεπάγεται καλύτερα αποτελέσματα και βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής του.

Η έγκαιρη αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να αποβεί πολύτιμη στη διαχείριση του καρκίνου του προστάτη. Η ρομποτικά υποβοηθούμενη προστατεκτομή θεωρείται σήμερα η ασφαλέστερη μέθοδος καταπολέμησης για τον καρκίνο του προστάτη, η οποία επιφέρει βέλτιστα ογκολογικά αποτελέσματα και την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής στη μετέπειτα πορεία του ασθενή. Η εξέλιξη της χειρουργικής μπορεί σήμερα να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης, κάνοντας τη ριζική προστατεκτομή μια επέμβαση απόλυτα ασφαλή, χάρη στην ακρίβεια χιλιοστού την οποία μπορούμε σήμερα να επιτύχουμε.

Scroll to Top